Dry Needling

Wat is Dry Needling?

Dry Needling is een modern en uiterst effectief middel om spiergerelateerde pijnklachten te behandelen. Bij Dry Needling wordt gebruikt gemaakt van een “droge” (dry) naald om spierspanningspunten, ook wel “triggerpoints” genoemd, te deactiveren.

Al sinds 2007 is Dry Needling in Nederland een geregistreerde specialisatie binnen de Fysiotherapie, dus valt het ook onder de vergoeding van een fysiotherapeutische behandeling. Bij Fit4all Fysiotherapie maken we vanaf 2014 al gebruik van deze moderne behandeling.

Wat is een Triggerpoint?

Een triggerpoint is een spierspanningspunt of verharding in een spier. In de volksmond wordt het ook wel een spierknoop genoemd. Het is vaak de pijnlijke plek in een spier als erop gedrukt wordt.

Een triggerpoint kan zorgen voor een pijnlijke spier en herkenbare uitstralende pijn vanuit de spier. Het blijkt uit onderzoek dat er bij veel bewegingsgerelateerde klachten (80%) triggerpoints betrokken zijn. Ze kunnen dan ook vaak de sleutel tot herstel zijn wanneer ze goed behandeld worden.


Dry Needling Wijk bij Duurstede

Hoe kunnen Triggerpoints ontstaan?

Er zijn verschillende oorzaken van de opbouw van spanningspunten in een spier. Enkele voorbeelden zijn;
  • Acuut; door het maken van een verkeerde beweging
  • Chronisch; door een langdurig verkeerde houding
  • Langdurige overbelasting van bijv. de arm, schouder en/of nek bij computergebruik (RSI, CANS)
  • Overbelasting/blessures bij sporters
  • Beschadiging van weefsel, zoals bij een meniscusletsel of een hernia
  • Langdurige afwezigheid van beweging, bijvoorbeeld door gips
  • Psychologische factoren, zoals stress en depressie
  • Slaaptekort
  • Te strakke kleding of het verkeerd dragen van een rugzak

Behandeling met Dry Needling

De behandeling klinkt vaak heftiger dan dat het is. Het inbrengen van de dunne naald zult u bijna niet voelen. Alleen wanneer de juiste triggerpoint wordt aangetipt spant de spier zich even kort aan.

Dat noemen we ook wel een “Twitch” reactie en is de gewenste reactie op een Dry Needling behandeling. Als gevolg van het aanspannen van de spier door de Twitchreactie is het idee dat de spier zich daarna zal ontspannen. Waardoor bewegen makkelijker en beter zal aanvoelen.

Het behandelde gebied kan door de behandeling wat vermoeid en stijf aanvoelen. Een gevoel van spierpijn zoals na het sporten komt het meest overeen. Dit is echter van korte duur en zal normaal gesproken binnen een dag weer verdwenen zijn.

Ook kan het lichaam in zijn geheel vermoeid aanvoelen door de “ontlading” die de Dry Needling kan geven. Dezelfde dag intensief sporten is daarom ook niet aan te bevelen. Plan uw Dry Needling afspraak dus praktisch in!


Dry Needling Fysiotherapeut

Gevaren Dry Needling

Dry Needling mag in Nederland alleen uitgevoerd worden door Fysiotherapeuten die een gecertificeerde Dry Needling cursus met een examen hebben afgelegd. Uiteraard zijn de Fysiotherapeuten van Fit4all die Dry Needling beoefenen in het bezit van het diploma.

De specifieke kennis van de anatomie en behandeltechniek zorgen ervoor dat Dry Needling een veilige techniek is. Door de speciale scholing is er nagenoeg geen risico of gevaar op complicaties.

Kosten Dry Needling

Voor een behandeling met Dry Needling worden bij Fit4all Fysiotherapie geen extra kosten in rekening gebracht. Wij zien het als een extra service in de behandeling die we u aanbieden. 

Daarnaast is Dry Needling altijd een onderdeel van de gehele behandeling. Het is dus een mooie aanvulling op de onze behandelmethodiek.


Dry Needling Effect Wijk bij Duurstede

Dry Needling Vs. Acupuntuur

Dry Needling is niet hetzelfde als de klassieke acupunctuur. Dat komt omdat Dry Needling is gebaseerd op de kennis uit de westerse fysiologie, anatomie en pijnsystemen. In tegenstelling tot acupunctuur waarbij gebruikt wordt gemaakt van de kennis uit de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG).

Bij Dry Needling worden spanningspunten in een spier aangeprikt met één naald om spier gerelateerde pijn en bewegingsbeperkingen op te heffen. Terwijl bij acupunctuur vaak meerdere naalden worden gebruikt om de Energie (Chi) systemen te reguleren.

Noodzaak Dry Needling?!

Dry Needling is voor de Fysiotherapeuten van Fit4all een extra middel in onze behandelmethodiek. Daarin wordt echter altijd in samenspraak met u bepaald wat wenselijk is. Zo zal er na elke behandeling bepaald worden of de Dry Needling een gewenste uitkomst heeft gehad en of verdere behandeling noodzakelijk is. 


Direct afspraak maken

Wilt u direct een afspraak maken? Bel dan naar 0343 - 431111 of neem contact op via fit@fit4all.nl
Een afspraak kan vaak al plaatsenvinden binnen 24 uur na aanmelding!


Over Fit4all

Wil je goed herstellen van een lichamelijke klacht of (sport)blessure? Wil je gewoon lekker sporten in een toegankelijke, enthousiaste sfeer onder professionele begeleiding en daarbij een ruim aanbod van sportlessen? Of wil je met een lifestyle coach jouw persoonlijke doelen nastreven? Dan ben je bij Fit4all aan het juiste adres! 

De combinatie van Fysiotherapie, Sport en Personal Training maakt ons concept uniek. We streven ernaar om jouw persoonlijke doelstellingen te behalen. Met behulp van onze professionele, innovatieve bewegingszorg & deskundige, persoonlijke trainingsbegeleiding.

Contact


Voor meer informatie bel of mail ons gerust.

0343 - 431111
© 2017 Fit4all | Dit is een website van Krachtig Media
We maken gebruik van cookies om onze website gebruiksvriendelijker te maken. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je ermee instemt. Lees meer.
akkoord »