Wat te doen bij een Verzwikte Enkel?

Het is je vast wel eens gebeurd tijdens het sporten of wandelen. Je stapt of land verkeerd met je voet en je verzwikt je enkel. Hoe zorg je ervoor dat je jou enkel weer pijnvrij krijgt en goed mee kan bewegen? In onderstaand artikel leggen we je dat uit. 

*Direct je klachten laten onderzoeken en/of behandelen? Bel voor een afspraak naar 0343-431111. Onze gespecialiseerde Fysiotherapeuten helpen je graag op weg. We hebben contracten met alle zorgverzekeraars. 

Enkel Verzwikt 

De mate waarin je jou enkel verzwikt is deels bepalend voor de blessure die je eraan overhoudt. Dit kan variëren van gescheurde enkelbanden tot een kneuzing in je voet of misschien merk je er nauwelijks wat van omdat je spieren je goed opvingen.  

Als gevolg van deze verzwikking kan je een pijnlijke enkel krijgen, het kan dik en blauw worden en je zal een tijdje moeilijk kunnen lopen. Wanneer je na een enkelverzwikking er echt niet op kan lopen is het raadzaam om contact op te nemen met de huisarts om eventuele breuken uit te sluiten.  

Verzwikte Enkel

Wat gebeurt er bij een Enkel Verzwikking?  

Als je voet ten opzichte van je onderbeen zich naar binnen beweegt op het moment dat jij je voet wil neerzetten maakt jou enkel de zogenoemde zwik beweging. Hierdoor komt er op de buitenzijde van jouw enkel veel druk en spanning te staan. 

Als we kijken naar de anatomie van de enkel, zien we dat het gewricht wat de hardste klap krijgt bestaat uit drie botdelen. Dit gewricht wordt namelijk gevormd door ons scheenbeen, kuitbeen en het sprong been.  

Het sprong been zit aan de buitenzijde verbonden met 3 sterke pezen aan ons kuitbeen, dit zijn onze enkelbanden. Als je door je enkel gaat krijg je een enorme buiging tussen deze twee botdelen. De mate van deze buiging bepaald wat er met de bandjes gebeurt.  

Een lichte buiging zal alleen een kneuzing geven op de bandjes. Een sterkere buiging zal ervoor zorgen dat er delen van de bandjes scheuren, dit noemen we ingescheurd. Een extreme buiging zorgt voor het volledig afscheuren van een enkelband. 


Wat gebeurt er bij een verzwikte enkel

Wat te doen bij een Verzwikte Enkel?

Acute Fase (0-4 dagen) 

In de eerste twee dagen na de verzwikking kan je de RICE-regel toepassen. Afhankelijk van de ernst van de verzwikking kan dit ook 1 dag of wat langer zijn. De RICE-regel houdt in; 

 • Rust 
 • IJzen 
 • Compressie 
 • Elevatie 

Samengevat; Loop niet geforceerd door je pijn heen en laat je been waar nodig vaker rusten. Ondersteuning met krukken zou waar nodig ondersteuning kunnen bieden. Het aanbrengen van een Coldpack kan effectief zijn tegen de pijn (leg altijd een theedoek tussen je huid en de Coldpack).  

Bij een sterke zwelling van de enkel kan een elastische bandage verlichting en steun geven. Waar mogelijk is het verstandig om je been omhoog te leggen (eleveren) om een goede vochtafvoer te stimuleren.  

Subacute Fase (4-10 dagen) 

Na twee tot vijf dagen is het heel belangrijk om weer rustig te gaan bewegen, ook al doet dit een beetje pijn. Het belangrijkste om te komen tot een goed en spoedig herstel is dat je jou enkel/been weer ‘normaal’ probeert te belasten. 

Uit veelvuldig onderzoek blijkt dat het spoedig belasten van de enkel na er verzwikking zorgt voor een beter en sneller herstel. Op het begin kan dat wat moeizamer gaan, maar wanneer je dit rustig probeert en opbouwt gaat dit bij de meeste mensen snel vooruit. 

Vervolg Fase 

Door een verzwikking ontstaan er altijd in mindere of meerdere mate een aantal lichamelijke gevolgen. Naast dat je enkelbanden verrekt of (in)gescheurd zijn, zal functioneel gezien je enkel stijver, je spieren zwakker en balans wat verminderen. 

Om te voorkomen dat je in de toekomst nogmaals door je enkel gaat. Is het raadzaam om je enkel weer net zo beweeglijk, sterk en stabiel te maken als voor je verzwikking. Dit kan je doen door het uitvoeren van gerichte oefeningen. 

Op het moment dat je geen pijn meer hebt bij dagelijkse activiteiten zoals bijvoorbeeld lopen of traplopen. En je verzwikte enkel net zo sterk, soepel en stabiel is als voorheen (of je andere enkel) is het raadzaam om weer te gaan sporten. Het dragen van een tape heeft in een eerste fase een goed preventief effect op het nogmaals zwikken van de enkel.   

Wat te doen bij een verzwikte enkel

Behandeling 
Verzwikte Enkel 

Veel mensen houden restklachten na een enkelverzwikking. Ze geven aan nog regelmatig te zwikken of kunnen de enkel nog niet pijnvrij bewegen. Dit kan te maken met hierboven beschreven factoren en/of de mate van verzwikking. 

Het is bij een enkelverzwikking sterk van belang om de beweeglijkheid, kracht en balans in kaart te brengen en te herstellen. Een Fysiotherapeut kan je hierbij begeleiden in het proces naar weer normaal en pijnvrij bewegen of sporten. 

Samengevat zou je (zelf)behandeling kunnen bestaan uit; 

 • Advies over de manier van belasten 
 • Waar nodig aanleggen van tape bandage 
 • Herstellen beweeglijkheid enkel 
 • Herstellen spierkracht van je onderbeen 
 • Herstellen stabiliteit cq. coordinatie van je enkel  
 • Geleidelijke opbouw naar (sport specifieke) activiteiten 
Behandeling Verzwikte Enkel

Fysiotherapie bij een Verzwikte Enkel 

De Fysiotherapeuten van Fit4all zijn bekend en gespecialiseerd in het behandelen van enkelklachten waaronder een verzwikte enkel. Wil je effectief en zo snel mogelijk weer pijnvrij kunnen bewegen? Maak dan direct een afspraak via 0343-431111 

Een behandeling bij Fit4all heeft als voordeel dat je;   

 • Binnen 24 terecht kan  
 • Van vroeg 07.00 tot laat 22.00  
 • Behandeld wordt door gespecialiseerde fysiotherapeuten   
 • Moderne fasciliteiten beschikbaar hebt   
 • In onze missie past om jouw pijnvrij te krijgen!  

Met verzorgende groet,  

Team Fit4all 

 
 

Terug

Over Fit4all

Wil je goed herstellen van een lichamelijke klacht of (sport)blessure? Wil je gewoon lekker sporten in een toegankelijke, enthousiaste sfeer onder professionele begeleiding en daarbij een ruim aanbod van sportlessen? Of wil je met een lifestyle coach jouw persoonlijke doelen nastreven? Dan ben je bij Fit4all aan het juiste adres! 

De combinatie van Fysiotherapie, Sport en Personal Training maakt ons concept uniek. We streven ernaar om jouw persoonlijke doelstellingen te behalen. Met behulp van onze professionele, innovatieve bewegingszorg & deskundige, persoonlijke trainingsbegeleiding.

Contact


Voor meer informatie bel of mail ons gerust.

0343 - 431111
© 2017 Fit4all | Dit is een website van Krachtig Media
We maken gebruik van cookies om onze website gebruiksvriendelijker te maken. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je ermee instemt. Lees meer.
akkoord »