Een tennisarm of tenniselleboog, ook wel een epicondylitis lateralis genoemd, kan een vervelende oorzaak van uw elleboogklachten zijn. Bekende klachten zijn pijn aan de buitenzijde van de elleboog, stijfheid en problemen met knijpen of wringen.
Klachten kunnen in het begin alleen tijdens fysieke taken aanwezig zijn, wanneer de klachten langduriger worden kunnen de klachten ook in rust komen. Het is wetenschappelijk aangetoond dat vaak herhaalde bewegingen en zware fysieke taken het risico op een tennisarm vergroten en mogelijk ook verergeren.
*Direct je elleboog klachten laten onderzoeken en/of behandelen? Bel voor een afspraak naar 0343-431111. Onze gespecialiseerde Fysiotherapeuten helpen je graag op weg. We hebben contracten met alle zorgverzekeraars.
Bij een tenniselleboog is er sprake van irritatie (in een later stadium zelfs schade) van het begin van de polsstrekkers. Deze polsstrekkers beginnen aan de buitenzijde van de elleboog.
Deze irritatie of schade van deze pezen kan pijn, stijfheid en beperkingen in dagelijkse activiteiten als gevolg hebben. Waardoor knijpen, het tillen van bijvoorbeeld en steelpan of tas, of simpelweg een hand geven niet meer lukt vanwege de pijn.
Bij een tennisarm wordt er te veel belasting van de polsstrekkers gevraagd. Deze polsstrekkers beginnen aan de buitenzijde van de elleboog. Als dit te vaak wordt herhaald ontstaat er irritatie van de pezen van deze spieren.
Wanneer dit voortduurt kan er mogelijk schade optreden. De belangrijkste factoren voor het ontwikkelen van deze klachten zijn veel herhaalde bewegingen (minimaal 2 uur per dag), diabetes, roken en veel moeten knijpen.
Het is belangrijk om in het begin pijnlijke handelingen te vermijden om verdere irritatie te voorkomen. Ook is het handig om tilbewegingen vanaf onder aan te pakken (met de handen opengedraaid).
Een tennisarm masseren door de onderarmspieren los te maken kunnen de klachten verlichten. Eventueel is pijnstilling een optie wanneer klachten te heftig zijn, dit altijd in overleg met de huisarts!
De fysiotherapeut kan zorgen middels mobilisaties voor het optimaal functioneren van het ellebooggewricht en de gehele nek-arm keten. Ook kan de fysiotherapeut oefeningen meegeven om het herstel te optimaliseren.
Daarnaast kan de fysiotherapeut advies geven over hoe om te gaan met de klacht en het risico op herhaalde klachten te voorkomen. Het is niet verstandig om lang door te lopen met deze klachten zonder actie te ondernemen. Laat uw fysiotherapeut u helpen de klachten zo goed mogelijk te controleren.
Fysiotherpaie bij een Tennisarm
De Fysiotherapeuten van Fit4all kunnen je specifieke tips, oefeningen en een behandeling aanbieden bij je tennisarm. Wil je effectief en zo snel mogelijk van je tennisarm af? Maak dan direct een afspraak via 0343-431111.
Een behandeling bij Fit4all heeft als voordeel dat je;
Met verzorgende groet,
Team Fit4all