Wat te doen bij een Hernia?

Heeft u uitstralende pijn in het been voorbij de knie? Neemt deze pijn toe bij drukverhogende momenten als hoesten, niezen of persen? Is de pijn in uw been erger dan de pijn in de lage rug? Is de uitstralende pijn in het been ‘schietend’ van aard?  
 
Hoe meer van de bovenstaande vragen u met ‘ja’ kunt beantwoorden, hoe groter de kans dat uw klachten veroorzaakt worden door een rughernia. 

*Direct je hernia klachten laten onderzoeken en/of behandelen? Bel voor een afspraak naar 0343-431111. Onze gespecialiseerde Fysiotherapeuten helpen je graag op weg. We hebben contracten met alle zorgverzekeraars. 

Wat te doen bij een Hernia

Wat is een hernia? 

De wervelkolom is opgebouwd uit op elkaar gestapelde ruggenwervels. Tussen de ruggenwervels liggen tussenwervelschijven, ook wel de discus/disci genoemd. Bij een rughernia puilt de tussenwervelschijf uit (zie afbeelding), waardoor er compressie ontstaat op de achterste zenuwwortels.  

In de meeste gevallen zal dit gaan om een zenuwcompressie op niveau L4-L5 of L5-S1 (de onderste wervels). Een grote discushernia kan ook compressie geven op meerdere zenuwwortels. In dat geval spreek je van een dubbele hernia.  
 
De symptomen van een hernia  

 • Uitstralende pijn in één been, voorbij de knie, richting onderbeen en voet; 
 • Er kan sprake zijn van uitvalsverschijnselen (verminderde kracht en/of gevoel in het been); 
 • De pijn is ‘scherp’ en ‘schietend’ van aard; 
 • De klachten nemen toe bij drukverhogende momenten (hoesten, niezen en/of persen);  
 • De pijn in het been is erger dan de pijn in de rug; 
 • De pijnklachten zijn vaak houdingsafhankelijk (de pijn neemt toe tijdens bijvoorbeeld bukken en zitten en neemt af tijdens liggen en staan).

Wat is een Hernia

Oorzaak van een Hernia?
 

De exacte oorzaak van een hernia is niet bekend. Wel zijn er aanwijzingen dat een grote lichaamslengte, zwaar lichamelijk werkmentale stress, langdurig roken en frequent langdurig autorijden risicofactoren zijn voor het ontstaan van een hernia.  

Een Operatie noodzakelijk? 

Medici zijn het erover eens dat de behandeling van een hernia in eerste instantie conservatief moet zijn. Conservatief wil zeggen dat er niet wordt geopereerd. Wetenschappelijk onderzoek heeft namelijk aangetoond dat de resultaten van een conservatief beleid op de lange termijn (1-2 jaar) hetzelfde zijn als de resultaten na een operatie 

Daarnaast heeft een hernia in de meeste gevallen een gunstig beloop. Bij 75% van de patiënten met een lumbale hernia treedt er binnen 3 maanden spontaan herstel op. Daarom wordt er tegenwoordig niet vaak meer gekozen voor een operatie.  

Hernia Klachten

Wat te doen bij een Hernia 

Een conservatief beleid (= geen operatie) bestaat uit: 

 • Voorlichting en adviezen 
 • Medicatie ter pijnbestrijding
 • Begeleiding bij actief blijven
 • Specifieke oefeningen

Indien de pijnklachten en/of uitvalsverschijnselen na zes tot acht weken conservatief beleid onvoldoende zijn afgenomen, kan de fysiotherapeut u terugverwijzen naar de huisarts. In overleg met de huisarts kan er worden besloten u alsnog te verwijzen naar de neuroloog om te beoordelen of er een indicatie is om te opereren.  

Ook worden met u de voor- en nadelen van een operatie besproken. Als er wordt gekozen voor een operatie, wordt de druk van de zenuw afgehaald. Dit leidt tot een snelle afname van de beenpijn. Echter, zoals eerder benoemd, zijn de resultaten op de lange termijn gelijkwaardig.  
 
Het is dan ook goed om te weten dat het voortzetten/verlengen van het conservatieve beleid ook een optie is, zeker wanneer er al een lichte verbetering is opgetreden of de wanneer de (been)pijnklachten matig zijn.  

Hernia Behandeling

Behandeling van een Hernia 

De Fysiotherapeuten van Fit4all kunnen je specifieke tips, oefeningen en een behandeling aanbieden bij heria klachten. Wil je effectief en zo snel mogelijk van je hernia af? Maak dan direct een afspraak via 0343-431111. 

Een behandeling bij Fit4all heeft als voordeel dat je;  

 • Binnen 24 terecht kan 
 • Van vroeg 07.00 tot laat 22.00 
 • Behandeld wordt door gespecialiseerde fysiotherapeuten  
 • Moderne fasciliteiten beschikbaar hebt  
 • In onze missie past om jouw pijnvrij te krijgen!

Met verzorgende groet, 
 
Team Fit4all 

Terug

Over Fit4all

Wil je goed herstellen van een lichamelijke klacht of (sport)blessure? Wil je gewoon lekker sporten in een toegankelijke, enthousiaste sfeer onder professionele begeleiding en daarbij een ruim aanbod van sportlessen? Of wil je met een lifestyle coach jouw persoonlijke doelen nastreven? Dan ben je bij Fit4all aan het juiste adres! 

De combinatie van Fysiotherapie, Sport en Personal Training maakt ons concept uniek. We streven ernaar om jouw persoonlijke doelstellingen te behalen. Met behulp van onze professionele, innovatieve bewegingszorg & deskundige, persoonlijke trainingsbegeleiding.

Contact


Voor meer informatie bel of mail ons gerust.

0343 - 431111
© 2017 Fit4all | Dit is een website van Krachtig Media
We maken gebruik van cookies om onze website gebruiksvriendelijker te maken. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je ermee instemt. Lees meer.
akkoord »