Wat te doen bij een Frozen Shoulder?

Heeft u last van de Frozen Shoulder? Of denkt u dat er sprake is van een beginnende Frozen Shoulder? U leest hier wat een frozen shoulder inhoud en wat u eraan kunt doen. 

*Direct je schouder klachten laten onderzoeken en/of behandelen? Bel voor een afspraak naar 0343-431111. Onze gespecialiseerde Fysiotherapeuten helpen je graag op weg. We hebben contracten met alle zorgverzekeraars. 

Wat is een Frozen Shoulder? 

De medische term voor een Frozen Shoulder is capsulitis adhesiva ( capsulitis = ontsteking van het gewrichtskapsel, adhesiva= verkleving). Het gewrichtskapsel van de schouder is ook wel ontstoken en zorgt daarbij voor een pijnlijke en stijve schouder.  

Er zijn twee typen Frozen Shoulder te onderscheiden; De primaire Frozen Shoulder, waarvan men de oorzaak van het ontstaan niet weet. En de secundaire Frozen Shoulder welke het gevolg kan zijn aan een veelvoud van factoren o.a. een trauma, operatie, borst- of longtoptumor, fractuur, diabetes mellitis of problemen met de schildklier.  

Hoewel de oorzaak van het ontstaan van een frozen shoulder kan verschillen is manier waarop klachten zich uiten hetzelfde. In de eerste fase staat de pijn op de voorgrond, in een later stadium zal vooral de stijfheid van de schouder aanwezig zijn. 

Een Frozen Shoulder komt vaker bij vrouwen voor dan bij mannen en meestal tussen het 40e en 65e levensjaar. Vaak is de niet- dominante arm aangedaan en in ongeveer 17% van de gevallen wordt de andere schouder binnen 5 jaar aangedaan.  


 Wat is een Frozen Shoulder?

Beloop Frozen Shoulder 

Een Frozen Shoulder is wat men noemt een uit zichzelf herstellende diagnose, het een aandoening die in de loop van de tijd vanzelf overgaat. Meestal duurt dit tussen de 1 en 3 jaar, maar soms ook langer en regelmatig met milde restklachten.  

Kenmerkend voor een Frozen Shoulder is dat er sprake is van pijn in combinatie met een duidelijke bewegingsbeperking dat zich ontwikkeld volgens drie fases.   

Bevriezing Fase

Er is vooral sprake van een ontsteking van het gewrichtskapsel, waarbij de pijnlijke schouder op de voorgrond staat. Deze fase duurt ongeveer 3 tot gemiddeld 9 maanden. Andere kenmerken van een Frozen Shoulder in deze eerste fase zijn;  

  • Een diffuse pijn in de bovenarm tijdens rust en hevige pijn bij bewegen 
  • Nachtelijke pijn (de pijn verstoord de nachtrust en er is geen slaaphouding die echt prettig is) 
  • Pijn die uitstraalt naar de bovenarm 
  • Een toenemende bewegingsbeperking in meerdere richtingen die beperkt in bovenhandse activiteiten, en bewegingen waarbij men de arm naar buiten of naar achteren (hand op de rug) beweegt.    

Bevroren Fase 

Kenmerkt zich door een afname van de pijn, deze is dan nog wel aanwezig wanneer er in de eindstand van het gewricht wordt bewogen. Maar het gewricht is dan in veel gevallen nog behoorlijk beperkt in zijn bewegelijkheid wat leidt tot een duidelijk functieverlies. Deze fase duurt in veel gevallen tussen de 4 tot gemiddeld 12 maanden.  

Ontdooi Fase 

In deze fase neemt zowel de pijn als de mobiliteitsbeperking geleidelijk af. In bijna alle gevallen neemt de pijn volledig af en in veel gevallen herstelt zich ook de bewegelijkheid volledig. Deze fase duurt 4 tot gemiddeld 12 maanden, maar soms ook langer. 

 
Beloop Frozen Shoulder

Risicofactoren 

Er zijn een aantal risicofactoren die de kans op het ontstaan van een Frozen Shoulder vergroten. 

  • Vrouwelijk geslacht 
  • Ouder dan 40 jaar 
  • Trauma of operatie 
  • Langdurige immobilisatie, bijvoorbeeld door het dragen van een sling 
  • Aandoeningen en ziektes zoals Diabetes Mellitis, schildklieraandoeningen, hart- of longproblemen, een beroerte, de ziekte van Parkinson, auto-immuunziekten en morbus Dupuytren 

Wat te doen bij een Frozen Shoulder? 

Wanneer u denk dat er sprake is van een Frozen Shoulder doet u er verstandig aan om uw klacht te laten beoordelen door de fysiotherapeut. Ondanks dat de Frozen Shoulder vanzelf overgaat kan de fysiotherapeut u helpen bij het vaststellen van de juiste diagnose en het in kaart brengen van de fase waarin de Frozen Shoulder zich bevindt.  

Ook zal de fysiotherapeut u helpen met het opstellen van een behandelplan waarbij u uitgebreide uitleg krijgt over het beloop van de Frozen Shoulder en op welke manier u hier het beste mee om kunt gaan. Wanneer de pijn op de voorgrond staat zal er vooral aandacht zijn voor het managen van de pijn en het vaststellen van de belastbaarheid van uw schouder.  

Wanneer de pijn langdurig en zeer ernstig is kan, in overleg met uw huisarts, een pijninjectie een optie zijn. Wanneer de pijn is afgenomen maar de bewegingsbeperking nog aanwezig is wordt er vooral aangestuurd op het herwinnen van de mobiliteit door te oefenen en te behandelen.  

 
Wat te doen bij een Frozen Shoulder?

Behandeling Frozen Shoulder 

Hierbij kunt u denken aan mobilisatietechnieken van het schoudergewricht, maar ook aangrenzende gewrichten. Diverse studies tonen aan dat de mensen met een Frozen Shoulder die zich door de fysiotherapeut hebben laten behandelen na 5 jaar minder beperkt worden door hun restklachten dan de mensen die geen therapie hebben gehad.   

De Frozen Shoulder staat op de lijst van Chronische aandoeningen voor fysiotherapie. Dit houdt in dat u fysiotherapie van de 21e behandeling vergoed krijgt uit uw basis- verzekering. De Fysiotherapeuten van Fit4all kunnen u specifieke tips, oefeningen en een behandeling aanbieden. Wilt u effectief en zo snel mogelijk van uw frozen shoulder af? Maak dan direct een afspraak via 0343-431111. 

Een behandeling bij Fit4all heeft als voordeel dat je;  

  • Binnen 24 terecht kan 
  • Van vroeg 07.00 tot laat 22.00 
  • Behandeld wordt door gespecialiseerde fysiotherapeuten  
  • Moderne fasciliteiten beschikbaar hebt  
  • In onze missie past om jouw pijnvrij te krijgen! 

Met verzorgende groet, 
 
Team Fit4all 

Terug

Over Fit4all

Wil je goed herstellen van een lichamelijke klacht of (sport)blessure? Wil je gewoon lekker sporten in een toegankelijke, enthousiaste sfeer onder professionele begeleiding en daarbij een ruim aanbod van sportlessen? Of wil je met een lifestyle coach jouw persoonlijke doelen nastreven? Dan ben je bij Fit4all aan het juiste adres! 

De combinatie van Fysiotherapie, Sport en Personal Training maakt ons concept uniek. We streven ernaar om jouw persoonlijke doelstellingen te behalen. Met behulp van onze professionele, innovatieve bewegingszorg & deskundige, persoonlijke trainingsbegeleiding.

Contact


Voor meer informatie bel of mail ons gerust.

0343 - 431111
© 2017 Fit4all | Dit is een website van Krachtig Media
We maken gebruik van cookies om onze website gebruiksvriendelijker te maken. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je ermee instemt. Lees meer.
akkoord »