Slijmbeursontsteking Heup

Heeft u pijn aan de zijkant van uw heup? Bijvoorbeeld tijdens langdurig zitten en/of staan? Of wanneer u op deze zijde in bed ligt of met gekruisde benen zit? In de volksmond wordt dit vaak een slijmbeursontsteking in/van de heup genoemd.

Tegenwoordig gebruiken zorgverleners steeds vaker de term 
‘trochanter major pijnsyndroom’ bij deze klachten. Deze klachten kunnen namelijk ook veroorzaakt worden door andere weefsels dan de slijmbeurs.  

Heeft u het vermoeden dat u last heeft van trochanter major pijnsyndroom (TMPS = de afkorting hiervoor): in dit blog vindt u meer informatie over deze klacht en hoe u hier van af kunt komen.  

*Direct je heup laten onderzoeken en/of behandelen? Bel voor een afspraak naar 0343-431111. Onze gespecialiseerde Fysiotherapeuten helpen je graag op weg. We hebben contracten met alle zorgverzekeraars.

Wat is Slijmbeursontsteking van de Heup? 

Deze aandoening veroorzaakt pijn en gevoeligheid in het gebied rondom de trochanter major. De trochanter major is een botuitsteksel van het bovenbeen. Hier hechten meerdere bilspieren op aan, bevinden zich meerdere slijmbeurzen en er loopt een grote bindweefsel plaat overheen. In deze regio zijn er vele soorten weefsels die klachten kunnen veroorzaken. 

Jarenlang dacht men dan een ontsteking van de slijmbeurs dé oorzaak was van pijnklachten aan de zijkant van de heup. Eigenlijk kan je de slijmbeursontsteking zien als een soort kameleon: de symptomen van een slijmbeursontsteking lijken enorm veel op symptomen van andere klachten. Daarom heeft men er voor gekozen om het woord syndroom te gaan gebruiken, syndroom betekend een verzameling van klachten en symptomen. 

Wat is slijmbeursontsteking van de heup

Oorzaak/oorzaken van trochanter major pijnsyndroom 

Zoals wij net al uitlegde zijn er meerdere mogelijkheden die de pijnklachten kunnen veroorzaken: 

 • Peesirritatie of -ontsteking: Dit is een veel voorkomende oorzaak van TMPS. De aanhechting van de middelgrote en de kleine bilspier. Oorzaken hiervan zijn verminderde kracht en/of motoriek van de bilspieren. 

 • Bursitis trochanterica: dit is een ontsteking van een slijmbeurs rondom de trochantor major. Van een slijmbeurs? Heb je er meerdere? Ja, uit onderzoeken is gebleken dat een mens meerdere grote en kleine slijmbeursen heeft in de heup. En onderling verschillen mensen met elkaar. De slijmbeurzen zorgen ervoor dat bot(uitsteksels) en pezen niet over elkaar heen gaan schuren. Door een val en/of overbelasting kunnen deze slijmbeurzen geirriteerd raken en gaan ontsteken. Ook verstoorde motoriek kan een oorzaak zijn van een slijmbeursontsteking.  

 • Myofasciale triggerpoints: dit zijn zogenoemde spierknopen ten gevolge van overbelasting. Deze spierknopen kunnen lokaal (op de plek zelf) pijn veroorzaken maar kunnen ook uitstralende pijn geven naar een ander gebied. Een makkelijk voorbeeld is hoofdpijn bij nekklachten.  

 • Spierletsel: bijvoorbeeld na een trauma 


  Oorzaak van slijmbeursontsteking heup

Welke symptomen passen bij trochanter major pijnsyndroom? 

De klachten van trochanter major pijnsyndroom verschillen per persoon. De klachten kunnen bestaan uit: 

 • Pijn aan de buitenkant van de heup en/of bilregio 
 • Pijnklachten rondom de trochanter major 
 • Pijnklachten kunnen worden getriggerd door: 
 • Op de aangedane zijde te gaan liggen 
 • Langdurig te gaan zitten en/of staan 
 • Opstaan vanuit een stoel  
 • Zitten met gekruisde benen 
 • Traplopen, hardlopen of andere activiteiten met ‘hoge piekbelastingen’  

Heup | ViaSana 


Behandeling bij trochantor major pijnsyndroom 

De fysiotherapie zal zich o.a. richten op het versterken van de spieren rondom de heup. Verminderde kracht van de spieren rondom de heup wordt vaak gezien bij mensen met TMPS. Het trainen van deze spieren én het verbeteren van de stabiliteit/balans geeft op lange termijn het beste resultaat en verkleint de kans dat de klachten terugkeren.  

Mogelijk spelen er nog andere factoren mee die uw klachten in stand houden. Tijdens de intake zal de fysiotherapeut uitgebreid op zoek gaan naar eventuele factoren en dit meenemen in het behandelprogramma. 

Maar hoe zit dat dan met een injectie laten zetten?

Met een injectie wordt een corticosteroïde injectie bedoeld. Dit is een pijnstillend en ontsteking remmend middel vaak in de slijmbeurs zelf wordt gespoten. Op korte termijn (1 maand) wint een injectie het van oefentherapie (krachttraining) wanneer men kijkt naar afname van pijn.

Maar op lange termijn (15 maanden) wint oefentherapie van de corticosteroïde injectie, omdat oefentherapie kan leiden tot hogere belastbaarheid van de pezen en bewegingspatronen kan herstellen. 
 

Behandeling bij slijmbeursontsteking heup

Fysiotherapie bij Slijmbeursontsteking Heup?

Wil je effectief en zo snel mogelijk van je klachten af? Maak dan direct een afspraak via 0343-431111. 

Een behandeling bij Fit4all heeft als voordeel dat je;  

 • Binnen 24 terecht kan 
 • Van vroeg 07.00 tot laat 22.00 
 • Behandeld wordt door gespecialiseerde fysiotherapeuten  
 • Moderne faciliteiten beschikbaar hebt  
 • In onze missie past om jouw pijnvrij te krijgen! 

Met verzorgende groet, 

Team Fit4all 

Terug

Over Fit4all

Wil je goed herstellen van een lichamelijke klacht of (sport)blessure? Wil je gewoon lekker sporten in een toegankelijke, enthousiaste sfeer onder professionele begeleiding en daarbij een ruim aanbod van sportlessen? Of wil je met een lifestyle coach jouw persoonlijke doelen nastreven? Dan ben je bij Fit4all aan het juiste adres! 

De combinatie van Fysiotherapie, Sport en Personal Training maakt ons concept uniek. We streven ernaar om jouw persoonlijke doelstellingen te behalen. Met behulp van onze professionele, innovatieve bewegingszorg & deskundige, persoonlijke trainingsbegeleiding.

Contact


Voor meer informatie bel of mail ons gerust.

0343 - 431111
© 2017 Fit4all | Dit is een website van Krachtig Media
We maken gebruik van cookies om onze website gebruiksvriendelijker te maken. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je ermee instemt. Lees meer.
akkoord »