Shockwave bij Hielspoor

Shockwave therapie (ESWT) is een populaire behandeling voor mensen met hielspoor, oftewel fasciopathie. Hielspoor is een klacht die zich presenteert met een aantal specifieke kenmerken.

Kenmerken hielspoor

 • Een felle/stekende pijn onder de voet. Deze pijn is voelbaar in de voetboog, maar vaak meer richting de hak en over het algemeen aan de binnenzijde. De pijn kan uitstralen richting de achillespees en kuit.
 • De pijn presenteert zich met name s’ochtends en na stilzitten
 • Pijnlijk om lang te staan
 • Pijnlijk bij wandelen en hardlopen, met name de eerste minuten
 • Pijnlijke hiel en voetboog wanneer je hierop drukt
 • Als je zit of ligt is de pijn minder, soms verdwijnt hij zelfs
Shockwave bij Hielspoor

Wat is Hielspoor?

Onder de voet zit een peesplaat, dit is een bindweefselband die loopt van het hielbeen tot aan de voorvoet. Deze peesplaat ondersteund de voet en vangt de schokken van het lopen op. Wanneer er een te grote druk op de peesplaat komt, kunnen er beschadigingen van de peesplaat ontstaan. Als gevolg hiervan ontstaat er een ontsteking of irritatie van de aanhechting. Er zijn meerdere redenen die ervoor kunnen zorgen dat een fasciopathie ontstaat. De meest voorkomende oorzaken van hielspoor zijn:

 • overgewicht
 • te veel wandelen (op teenslippers)
 • hardlopen
 • veel staan of lopen (op werk)
 • te weinig beweging
 • platvoeten/holvoeten
 • korte achillespezen/kuitspieren

Een overbelaste peesplaat geeft de klachten bij de aanhechting van de plaat op het hielbot. Er zijn een aantal factoren waardoor de kans op een hielspoor vergroot. Wanneer je boven de 40 jaar bent, heb je meer risico op een fasciopathie. Ook schoeisel en ondergrond kunnen invloed hebben op het ontstaan van de klachten. 

Gelukkig kan hielspoor vanzelf overgaan, met de juiste oefeningen, rust, koelen en het eventueel dragen van zooltjes. Helaas, wordt er vaak te lang doorgelopen met de klachten. Hierdoor worden deze chronisch, het is dus belangrijk de klachten serieus te nemen. 

De kans op genezing is het grootst wanneer de klachten nog niet te lang aanwezig zijn. Wanneer het een chronische klacht is geworden, werkt de behandeling vaak minder goed.

Wat is Hielspoor

Behandeling met Shockwave

Er zijn verschillende behandelmogelijkheden voor een fasciopathie. Shockwave Therapie heeft zijn populariteit te danken aan tal van onderzoek dat de laatste jaren is uitgevoerd. Hieruit blijkt namelijk dat ESWT het natuurlijk herstel van de pees stimuleert, de pijn vermindert en de functie verbetert. Als gevolg hiervan kunnen de gewenste activiteiten geleidelijk en in overleg met je fysiotherapeut weer worden opgepakt. 

Shockwave therapie wordt bij ons altijd toegepast in combinatie met andere fysiotherapeutische behandelmogelijkheden, denk hierbij bijvoorbeeld aan oefentherapie, tapen en het aanpassen van de belasting. Zo kunnen we stap voor stap de belastbaarheid van de pees weer opbouwen. 

De nadelen van een shockwave behandeling zijn beperkt. Tijdens de behandeling ondervindt je wel pijn, deze is vaak redelijk goed te doen. Deze pijn trekt na de behandeling snel weg. Als de behandeling aanslaat is de hielspoor in enkele behandelingen opgelost. 

Shockwave bij Hielspoor

De fysiotherapeut bepaalt aan de hand van een vraaggesprek en een lichamelijk onderzoek of shockwave voor jouw geïndiceerd is. Bent u benieuwd of shockwave kan bijdragen aan de verlichting van uw klachten? Bel dan naar 0343-431111 of neem contact op via fit@fit4all.nl. Een afspraak kan vaak al plaatsvinden binnen 24 uur na aanmelding!

 
Terug

Over Fit4all

Wil je goed herstellen van een lichamelijke klacht of (sport)blessure? Wil je gewoon lekker sporten in een toegankelijke, enthousiaste sfeer onder professionele begeleiding en daarbij een ruim aanbod van sportlessen? Of wil je met een lifestyle coach jouw persoonlijke doelen nastreven? Dan ben je bij Fit4all aan het juiste adres! 

De combinatie van Fysiotherapie, Sport en Personal Training maakt ons concept uniek. We streven ernaar om jouw persoonlijke doelstellingen te behalen. Met behulp van onze professionele, innovatieve bewegingszorg & deskundige, persoonlijke trainingsbegeleiding.

Contact


Voor meer informatie bel of mail ons gerust.

0343 - 431111
© 2017 Fit4all | Dit is een website van Krachtig Media
We maken gebruik van cookies om onze website gebruiksvriendelijker te maken. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je ermee instemt. Lees meer.
akkoord »