Schouder uit de Kom

In Nederland zijn naar schatting zo´n duizend gevallen per jaar van schouderluxaties. Schouderluxatie wordt in de volksmond ook wel ´arm uit de kom´ genoemd en is vaak een gevolg van een val met een uitgestoken ellenboog of hand.

*Direct je schouder laten onderzoeken en/of behandelen? Bel voor een afspraak naar 0343-431111. Onze gespecialiseerde Fysiotherapeuten helpen je graag op weg. We hebben contracten met alle zorgverzekeraars. 

Schouder uit de Kom

De kop en de kom van de bovenarm vormen samen de schouder. De schouderkom is in werkelijkheid maar een klein kommetje in verhouding tot de grote schouderkop. Dit maakt dat de schouder een grote bewegelijkheid heeft maar daardoor ook minder stabiel is. De spieren en gewrichtsbanden rondom het schoudergewricht zorgen ervoor dat deze instabiliteit grotendeels wordt opgevangen.

Wanneer de schouder uit de kom gaat, verschuift de schouderkop van de kom waardoor het gewricht zijn gehele functie kan kwijtraken. Kapsels en banden rondom het schoudergewricht kunnen beschadigd raken omdat de schouderkop een grotere beweging maakt dan dat de omliggende structuren kunnen opvangen.

In zo´n 95 procent van de gevallen gaat de kop naar voren uit de kom. Vaak veroorzaakt dit schade aan de kraakbeenring die zich om de schouderkom bevindt (het labrum). Een schouderluxatie naar achteren komt nauwelijks voor.

Schouder uit de kom

Schouderluxatie

Een luxatie van de schouder ontstaat vaak door een ongeluk of een val. Wanneer iemand valt en zichzelf probeert op te vangen met een gestrekte arm om zo zijn val te breken, kan er zoveel kracht op de schouder komen te staan dat de schouder uit de kom schiet.

Ook kan de schouder uit de kom gaan door een heftige spiercontractie, door bijvoorbeeld een elektrische schok of door een stuiptrekking

Schouderluxatie

Symptomen Schouderluxatie

Er is vaak een hevige pijn en de arm kan nog nauwelijks bewogen worden. De spieren rondom het schoudergewricht spannen zich uit reflex aan om de schouder te stabiliseren.

Omdat de kop over de kom verschoven is, is er vaak een indeuking te zien aan de voorkant van de schouder. De kop is voelbaar op een andere plek dan normaal, meestal is dit aan de voorkant van de schouder te voelen.

Symptomen Schouderluxatie?

Diagnose Schouderluxatie

Als er een vermoeden bestaat dat de schouder geluxeerd is, wordt er vaak een röntgenfoto gemaakt. Op de röntgenfoto wordt de richting van de luxatie in beeld gebracht en kunnen eventuele breuken, spierscheuringen of schade van het kapsel rondom de schouder uitgesloten worden.

Om niet nog meer schade op te lopen moet de schouderkop weer in de oorspronkelijke positie gebracht worden, dit gebeurt afhankelijk van de situatie met spierverslappers en pijnstillende medicatie.

Diagnose Schouderluxatie

Behandeling Schouderluxatie

Als de schouder uit de kom is geweest, wordt gedurende 3 weken het dragen van een mitella of een sling geadviseerd. De reden hiervoor is om te voorkomen dat de schouder opnieuw uit de kom gaat en om de structuren die door luxatie zijn opgerekt rust te geven. Het is wel belangrijk dat de arm onder begeleiding van de fysiotherapeut wordt bewogen.

Na 3 weken mag de arm steeds iets meer bewogen worden en wordt de sling of mitella minder gebruikt. De spieren rondom het schoudergewricht zullen in kracht verminderd zijn. Ook is de kans dat de schouder nog een keer uit de kom gaat groter. Dit zijn redenen om de schouder sterker te maken en de stabiliteit te verbeteren.

De hoofddoelen van de therapie zijn:

1. Het weer normaal laten functioneren van de arm

2. Het verbeteren van de schouderstabiliteit

3. De kans op een nieuwe schouderluxatie zo klein mogelijk maken

Behandling Schouderluxatie

Fysiotherapie bij Schouderluxatie

Wil je effectief en zo snel mogelijk van je klachten af? Maak dan direct een afspraak via 0343-431111.

Een behandeling bij Fit4all heeft als voordeel dat je;

  • Binnen 24 terecht kan
  • Van vroeg 07.00 tot laat 22.00
  • Behandeld wordt door gespecialiseerde fysiotherapeuten
  • Moderne faciliteiten beschikbaar hebt
  • In onze missie past om jouw pijnvrij te krijgen!

Met verzorgende groet,

Team Fit4all


Terug

Over Fit4all

Wil je goed herstellen van een lichamelijke klacht of (sport)blessure? Wil je gewoon lekker sporten in een toegankelijke, enthousiaste sfeer onder professionele begeleiding en daarbij een ruim aanbod van sportlessen? Of wil je met een lifestyle coach jouw persoonlijke doelen nastreven? Dan ben je bij Fit4all aan het juiste adres! 

De combinatie van Fysiotherapie, Sport en Personal Training maakt ons concept uniek. We streven ernaar om jouw persoonlijke doelstellingen te behalen. Met behulp van onze professionele, innovatieve bewegingszorg & deskundige, persoonlijke trainingsbegeleiding.

Contact


Voor meer informatie bel of mail ons gerust.

0343 - 431111
© 2017 Fit4all | Dit is een website van Krachtig Media
We maken gebruik van cookies om onze website gebruiksvriendelijker te maken. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je ermee instemt. Lees meer.
akkoord »