Patellofemoraal Pijnsyndroom

Het Patellafemoraal Pijnsyndroom kenmerkt zich door pijn rond de knie en knieschijf. De klacht komt het meest voor bij tieners en jongvolwassene. Kenmerkend voor patellofemorale pijn is dat er vooral pijn tijdens het buigen van je knie of bij een houding waarin je knie gebogen is optreedt.  

Bij het buigen van je knie moet je denken aan traplopen, fietsen, lopen of verschillende sporten. Bij houdingen waarbij je knie gebogen is moet je denken aan zitten of autorijden. Daarnaast is de locatie van de pijn hoofdzakelijk aan de voorzijde van de knie, onder of rond de knieschrijf.  

*Direct je knieklachten laten onderzoeken en/of behandelen? Bel voor een afspraak naar 0343-431111. Onze gespecialiseerde Fysiotherapeuten helpen je graag op weg. We hebben contracten met alle zorgverzekeraars. 

Symptomen Patellofemoraal Pijnsyndroom

Als we kijken naar de knie, wordt dit gewricht gevormd door ons bovenbeen en ons onderbeen. Het bovenbeen vormt twee knobbels met een gootje daartussen. In dit gootje ligt onze knieschijf. De knieschijf is een belangrijk mechanisme voor de kracht overdracht van onze spieren op het onderbeen.   

Op het moment dat wij onze knie buigen schuift de knieschijf door dit gootje. Je kan dit vergelijken met een boot die door een smal kanaal moet. Aan onze knieschijf zitten een aantal spieren en pezen vast.  

Dit kan je vergelijken met mensen die doormiddel van touwen de boot door het kanaal moeten trekken. Als één van de personen niet hard genoeg trekt of het touw is te kort, dan gaat de boot scheef en schuurt langs de kant. 

Dit gebeurt ook met jouw knieschijf op het moment dat je deze klachten hebt. Wanneer de knieschijf te vaak tegen de rand van het gootje schuurt krijg je irritatie van het weefsel om en onder de knieschijf. Door deze irritatie kan je een pijnlijke knie krijgen wordt het soms dik. 

 
Symptomen Patellofemoraal Pijnsyndroom

Oorzaak van de Kniepijn 

Er zijn een aantal mogelijke oorzaken voor dit probleem. Heel vaak is spierzwakte de basis van dit probleem. De spier die het meest aan die knieschijf trekt bestaat uit vier koppen. Twee van deze koppen trekken hem recht omhoog, de derde trekt hem iets naar buiten en de vierde trekt hem iets naar binnen.  

De spier aan de binnenzijde kan door verschillende redenen wel eens verzwakken. Als de spier verzwakt is wordt de knieschijf dus meer naar buiten getrokken en maakt meer contact met de rand van het gootje. 

Een andere belangrijke spiergroep die invloed heeft op deze klacht, zijn je bilspieren. Een van onze belangrijkste bilspieren zorgt ervoor dat we ons been naar buiten kunnen bewegen en ons been kunnen stabiliseren.  

Als deze spier te zwak is kan ons been wat meer gaan zwabberen of naar binnen bewegen op het moment dat we landen met rennen of springen. Hierbij is het dus het zogenoemde kanaal wat teveel beweegt en botst met de knieschijf. 

Jonge meiden zijn bij deze klacht in het nadeel. Door het bekken wat breder wordt veranderd de krachthoek op de knie wat ook kan zorgen voor patellafemorale pijnklachten. 

Oorzaak van de Kniepijn

Wat te doen bij Patellofemorale pijnklachten 

Wanneer je klachten al langer aanhouden en niet vanzelf overgaan is het verstandig om langs te gaan bij een fysiotherapeut. Samen kunnen jullie dan kijken naar de oorzaak van je kniepijn en waarom het nog niet over is.  

Zelf of in samenwerking met je fysiotherapeut kan je nadenken over de belasting op je knie. Bij het sporten kan je denken aan je trainingsintensiteit, frequentie en bijbehorende rustperiode. Daarnaast kan je beoordelen of er fysiek een ‘dysbalans’ is ontstaan wat kan zorgen voor aanhoudende kniepijn. 

Omdat krachtverlies aan de basis staat van dit probleem en omdat er voor trainingstherapie veel wetenschappelijk bewijs is, is de kans groot dat een gericht oefenprogramma effectief is om jouw kniepijn te verhelpen. Je kan hierbij denken aan spierversterkende oefeningen, rekoefeningen, maar ook oefeningen ter verbetering van je coördinatie cq. Stabiliteit van je knie.  

 
Wat te doen bij Patellofemorale pijnklachten

Behandeling van Patellofemoraal Pijnsyndroom 

Bij ons vindt ook een deel van de behandeling vaak plaats in de behandelkamer. Hier zullen eventuele gespannen- of verkorte spieren behandeld worden. Op die manier verminderen we je pijn, waardoor je sneller jouw kniepijn kan herstellen.  

Herken je deze klachten en wil je er graag wat aan doen. Maak dan direct een afspraak met één van onze gespecialiseerde fysiotherapeuten via 0343-431111. 

Een behandeling bij Fit4all heeft als voordeel dat je;   

  • Binnen 24 terecht kan  
  • Van vroeg 07.00 tot laat 22.00  
  • Behandeld wordt door gespecialiseerde fysiotherapeuten   
  • Moderne fasciliteiten beschikbaar hebt   
  • In onze missie past om jouw pijnvrij te krijgen!  

Met verzorgende groet,  

Team Fit4all 

Terug

Over Fit4all

Wil je goed herstellen van een lichamelijke klacht of (sport)blessure? Wil je gewoon lekker sporten in een toegankelijke, enthousiaste sfeer onder professionele begeleiding en daarbij een ruim aanbod van sportlessen? Of wil je met een lifestyle coach jouw persoonlijke doelen nastreven? Dan ben je bij Fit4all aan het juiste adres! 

De combinatie van Fysiotherapie, Sport en Personal Training maakt ons concept uniek. We streven ernaar om jouw persoonlijke doelstellingen te behalen. Met behulp van onze professionele, innovatieve bewegingszorg & deskundige, persoonlijke trainingsbegeleiding.

Contact


Voor meer informatie bel of mail ons gerust.

0343 - 431111
© 2017 Fit4all | Dit is een website van Krachtig Media
We maken gebruik van cookies om onze website gebruiksvriendelijker te maken. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je ermee instemt. Lees meer.
akkoord »