Een liesblessure komt vaak voor bij sporters. Het is zelfs de op drie na meest voorkomende blessure in de voetbalsport. Ook zien we liesblessures vaak bij de sporten (ijs)hockey, volleybal, turnen en dansen.
Kenmerkend voor een liesblessure is pijn aan de voorzijde van de heup en/of binnenzijde van het boven been tijdens krachtige bewegingen en/of wanneer je bepaalde spieren op rek brengt. De kans op een terugkomende blessure is helaas groot.
In dit blog gaan we in over de mogelijke lies(sport)blessures.
De meest voorkomende oorzaken van een liesblessure zijn
Hoe spierletsel ontstaat is voor de meeste mensen vaak duidelijk, maar hoe overbelasting ontstaat is vaak vele malen ingewikkelder. Dit komt omdat de heup/lies een ingewikkeld gebied is: hoe de heup/lies beweegt is deels afhankelijk hoe spieren en gewrichten om de heup heen kunnen bewegen.
Het meest voor de hand liggend is een probleem van het heupgewricht zelf, een heupspier of bijvoorbeeld de (sport)techniek van diegene. Maar een blessure van bijvoorbeeld de knie of enkel kan ook leiden tot een liesblessure, omdat deze (oude) blessure jouw manier van bewegen heeft veranderd.
Deze veranderde manier van bewegen kan leiden tot overbelasting van de lies. Er zijn daarnaast een aantal factoren die de kans op een liesblessure vergroten. Deze risicofactoren kunnen je helpen ter preventie van de pijn in je lies.
Risicofactoren van een Liesblessure
De spieren betrokken bij liesblessures zijn de adductoren (àadductor-gerelateerde liespijn) óf de iliopsoas (à iliopsoas-gerelateerde bekkenpijn). Hieronder vind je een klein overzicht waardoor je mogelijk zelf al kan herkennen welke spieren er betrokken zijn met jouw liesblessure:
Allereerst zal de fysiotherapeut uitvragen en onderzoeken welke spier(en) de oorzaak van de liesblessure zijn. Op basis daarvan zal de fysiotherapeut zijn/haar behandelplan voor jou samenstellen.
Oefeningen gericht op het versterken van de liesblessure zullen een belangrijk onderdeel vormen van het behandelplan. Door de spieren rondom de heup te versterken wordt de kans op overbelasting/ een nieuwe liesblessure kleiner.
Een belangrijk onderdeel van het oefenprogramma voor een liesblessure is het versterken van de adductoren: je zal sterker/beter moeten worden in het naar binnenbrengen van je been. Een uitstekende oefening hiervoor is de zogenaamde Copenhagen adduction excercise. Hier onder zie je een plaatje van de oefening:
Laat je niet afschrikken van hoe moeilijk deze oefening er uit ziet. Dit is de moeilijkste uitvoering van deze oefening. Er zijn diverse makkelijke uitvoeringen waarmee je naar de moeilijkste variant kan toewerken.
En dit is natuurlijk maar één van de vele oefeningen die je kan doen om van je liesblessure af te komen. Een fysiotherapeut kan jou hierbij helpen: het vinden van de meest geschikte oefeningen voor jouw blessure en het bepalen van de trainingsintensiteit.
Wil je effectief en zo snel mogelijk van je liesblessure af? Maak dan direct een afspraak via 0343-431111. Een behandeling bij Fit4all heeft als voordeel dat je;
Met verzorgende groet,
Team Fit4all