Liesblessure? Waar komt het vandaan!

Een liesblessure komt vaak voor bij sporters. Het is zelfs de op drie na meest voorkomende blessure in de voetbalsport. Ook zien we liesblessures vaak bij de sporten (ijs)hockey, volleybal, turnen en dansen.

Kenmerkend voor een liesblessure is pijn aan de voorzijde van de heup en/of binnenzijde van het boven been tijdens krachtige bewegingen en/of wanneer je bepaalde spieren op rek brengt. De kans op een terugkomende blessure is helaas groot. 

In dit blog gaan we in over de mogelijke lies(sport)blessures. 

Liesblessure Rek oefeningen

Oorzaak van een Liesblessure

De meest voorkomende oorzaken van een liesblessure zijn

 • Overbelasting
 • Spierletsel (verrekking of scheur).

Hoe spierletsel ontstaat is voor de meeste mensen vaak duidelijk, maar hoe overbelasting ontstaat is vaak vele malen ingewikkelder. Dit komt omdat de heup/lies een ingewikkeld gebied is: hoe de heup/lies beweegt is deels afhankelijk hoe spieren en gewrichten om de heup heen kunnen bewegen.

Het meest voor de hand liggend is een probleem van het heupgewricht zelf, een heupspier of bijvoorbeeld de (sport)techniek van diegene. Maar een blessure van bijvoorbeeld de knie of enkel kan ook leiden tot een liesblessure, omdat deze (oude) blessure jouw manier van bewegen heeft veranderd.

Deze veranderde manier van bewegen kan leiden tot overbelasting van de lies. Er zijn daarnaast een aantal factoren die de kans op een liesblessure vergroten. Deze risicofactoren kunnen je helpen ter preventie van de pijn in je lies. 

Behandeling liesblessure

Risicofactoren van een Liesblessure

 • Eerdere blessures
  • Eerdere liesblessures zorgen voor een grote kans tot een nieuwe liesblessure in de toekomst
  • Blessures van de enkel, knie, rug of bekken
 • Verminderde kracht rondom de heup
 • Verminderde sport specifieke training

Soorten liesblessures

De spieren betrokken bij liesblessures zijn de adductoren (àadductor-gerelateerde liespijn) óf de iliopsoas (à iliopsoas-gerelateerde bekkenpijn). Hieronder vind je een klein overzicht waardoor je mogelijk zelf al kan herkennen welke spieren er betrokken zijn met jouw liesblessure:

Soorten liesblessure Sport

Behandeling van Liesblessures

Allereerst zal de fysiotherapeut uitvragen en onderzoeken welke spier(en) de oorzaak van de liesblessure zijn. Op basis daarvan zal de fysiotherapeut zijn/haar behandelplan voor jou samenstellen. 

Oefeningen gericht op het versterken van de liesblessure zullen een belangrijk onderdeel vormen van het behandelplan. Door de spieren rondom de heup te versterken wordt de kans op overbelasting/ een nieuwe liesblessure kleiner.

fysiotherapie bij Liesblessure

Liesblessure Oefeningen

Een belangrijk onderdeel van het oefenprogramma voor een liesblessure is het versterken van de adductoren: je zal sterker/beter moeten worden in het naar binnenbrengen van je been. Een uitstekende oefening hiervoor is de zogenaamde Copenhagen adduction excercise. Hier onder zie je een plaatje van de oefening: 

Copenhagen lies oefening

Laat je niet afschrikken van hoe moeilijk deze oefening er uit ziet. Dit is de moeilijkste uitvoering van deze oefening. Er zijn diverse makkelijke uitvoeringen waarmee je naar de moeilijkste variant kan toewerken.

En dit is natuurlijk maar één van de vele oefeningen die je kan doen om van je liesblessure af te komen. Een fysiotherapeut kan jou hierbij helpen: het vinden van de meest geschikte oefeningen voor jouw blessure en het bepalen van de trainingsintensiteit.

Rekoefening bij een Liesblessure

Fysiotherapie bij een Liesblessure

Wil je effectief en zo snel mogelijk van je liesblessure af? Maak dan direct een afspraak via 0343-431111. Een behandeling bij Fit4all heeft als voordeel dat je;

 • Binnen 24 terecht kan
 • Van vroeg 07.00 tot laat 22.00
 • Behandeld wordt door gespecialiseerde fysiotherapeuten
 • Moderne faciliteiten beschikbaar hebt
 • In onze missie past om jouw pijnvrij te krijgen! 

Met verzorgende groet,

Team Fit4all

Terug

Over Fit4all

Wil je goed herstellen van een lichamelijke klacht of (sport)blessure? Wil je gewoon lekker sporten in een toegankelijke, enthousiaste sfeer onder professionele begeleiding en daarbij een ruim aanbod van sportlessen? Of wil je met een lifestyle coach jouw persoonlijke doelen nastreven? Dan ben je bij Fit4all aan het juiste adres! 

De combinatie van Fysiotherapie, Sport en Personal Training maakt ons concept uniek. We streven ernaar om jouw persoonlijke doelstellingen te behalen. Met behulp van onze professionele, innovatieve bewegingszorg & deskundige, persoonlijke trainingsbegeleiding.

Contact


Voor meer informatie bel of mail ons gerust.

0343 - 431111
© 2017 Fit4all | Dit is een website van Krachtig Media
We maken gebruik van cookies om onze website gebruiksvriendelijker te maken. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je ermee instemt. Lees meer.
akkoord »