Last van Urineverlies?

Verlies je urine tijdens het hoesten, niezen, hardlopen, lachen, zwaar tillen, springen etc.? Dit noemt men stress-urine-incontinentie (SUI) en is de meest voorkomende oorzaak van urineverlies.

Urineverlies vanuit het Bekken

Tijdens activiteiten zoals hierboven beschreven krijg je een hogere druk in de buik. Deze buikdruk drukt o.a. tegen de blaas aan. Als de bekkenbodemspieren op dat moment niet (voldoende) aanspant is de urine binnen 0,1 seconden “buiten”. Er wordt meer gevraagd van het lichaam dan het op dat moment aan kan, vandaar het woordje ‘stress’ erbij.

Betekent het dat als je SUI hebt je automatisch te weinig spierspanning in je bekkenbodem hebt en dan je maar moet gaan trainen-trainen-trainen? NEE! Er kunnen meerdere oorzaken zijn van SUI:

  • Een verhoogde spierspanning van de bekkenbodemspieren
    Men kan ook te veel spanning hebben in de bekkenbodemspieren. De bekkenbodem is een plek in het lichaam waar veel mensen stress en trauma kunnen opslaan, net zoals in je nek, rug of kaakspieren.

    De bekkenbodemspieren zijn net zoals iedere andere spier in je lichaam: als jij de hele dag continu je biceps aangespannen houdt: kan jij ze dan nog krachtig aanspannen als het erop neer komt? Nee toch? Precies hetzelfde geldt voor je bekkenbodemspieren! In dit geval zal je eerst moeten leren ONTSPANNEN.
  • Een coördinatiestoornis van de bekkenbodem
    Simpel gezegd: je bekkenbodem is te laat met aanspannen wanneer je bijvoorbeeld hoest of niest. Normaliter spant je bekkenbodem nét iets daarvoor aan om de plasbuis goed af te sluitenMet bepaalde oefeningen kan je deze timing trainen.

  • Een verlaagde spierspanning van de bekkenbodem
    De bekkenbodemspieren zijn niet sterk genoeg om de plasbuis af te kunnen sluiten bij buikdruk verhogende momenten. Net zoals alle andere spieren in je lichaam kan je de bekkenbodem trainen om weer sterker te worden.

Hulp bij Urineverlies

Ga er niet zomaar van uit dat je te weinig of slappe bekkenbodemspieren hebt. Want misschien is het wel het tegenover gestelde, en krijg je na het doen van oefeningen die je op het internet hebt gevonden juist méér klachten. Je kan (helaas) aan de buitenkant niet zien wat er aan de hand is met de bekkenbodem. Een bekkenfysiotherapeut kan je helpen om de oorzaak van de SUI te achterhalen en geschikt behandelplan op te stellen afgestemd op jouw doelen en dagelijkse activiteiten.

Bekkenfysiotherapie bij Urineverlies

Afspraak Bekkenfysiotherapie

Wilt u direct een afspraak maken met een bekkenfysiotherapeut? Bel dan naar 0343 - 431111 of neem contact op via fit@fit4all.nl.

Met verzorgende groet,

Franca Vos
Fysiotherapeut
Bekkenfysiotherapeut Msc.

Terug

Over Fit4all

Wil je goed herstellen van een lichamelijke klacht of (sport)blessure? Wil je gewoon lekker sporten in een toegankelijke, enthousiaste sfeer onder professionele begeleiding en daarbij een ruim aanbod van sportlessen? Of wil je met een lifestyle coach jouw persoonlijke doelen nastreven? Dan ben je bij Fit4all aan het juiste adres! 

De combinatie van Fysiotherapie, Sport en Personal Training maakt ons concept uniek. We streven ernaar om jouw persoonlijke doelstellingen te behalen. Met behulp van onze professionele, innovatieve bewegingszorg & deskundige, persoonlijke trainingsbegeleiding.

Contact


Voor meer informatie bel of mail ons gerust.

0343 - 431111
© 2017 Fit4all | Dit is een website van Krachtig Media
We maken gebruik van cookies om onze website gebruiksvriendelijker te maken. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je ermee instemt. Lees meer.
akkoord »