Bekkenpijn Zwangerschap Klachten?

Vroeger noemde men dit bekkeninstabiliteit. Op dit moment gebruiken veel professionals de term “Zwangerschap gerelateerde bekkenpijn”. De fysiotherapeuten van Fit4all bekijken het liever als een klacht aan het bekken of de rug waarbij je “toevallig” ook nog zwanger bent. De zwangerschap zien we niet als de oorzaak van je klachten, maar is wel een (hele) belangrijke factor om rekening mee te houden.

Bekkenpijn tijdens de zwangerschap in combinatie met rugpijn is een veel voorkomend probleem bij zwangere vrouwen in Nederland: 1 op de 2 vrouwen kan deze klachten ervaren. Gedurende de zwangerschap kunnen deze klachten ontstaan, maar dit betekend niet dat je hier je hele zwangerschap last van zal blijven houden.

*Direct uw klachten laten onderzoeken en/of behandelen? Bel voor een afspraak naar 0343-431111. Onze gespecialiseerde Fysiotherapeuten helpen u graag op weg. We hebben contracten met alle zorgverzekeraars.
 

Bekkenpijn Zwangerschap Klachten

De locatie waar zwangere vrouwen klachten ervaren verschilt. Het kan op één of meerdere locaties zijn:

  • Pijnklachten aan de voorzijde van het bekken (op en rondom het schaambeen)
  • Pijnklachten aan het bekken (ter hoogte van het SI-gewricht)
  • Pijnklachten kunnen eventueel uitstralen naar andere delen van het bekken en/of de achterzijde van het bekken

Activiteiten zoals omdraaien in bed, opstaan vanuit een stoel en schokkende bewegingen (zoals een misstap maken tijdens het lopen of door een kuiltje heen fietsen) zijn pijnlijk. Kort samenvattend: de klachten zijn houdingsafhankelijk.

 
Bekkenpijn Zwangerschap

Hoe ontstaat Bekkenpijn?

De exacte oorzaak van deze pijnklachten zijn helaas nog steeds onbekend, deze wetenschap doet hier helaas geen harde uitspraken over. Door te kijken naar alle veranderingen in het lichaam tijdens de zwangerschap kunnen we mogelijk wel herleiden hoe deze klachten ontstaan.

Verandering van houding

Door de groei van de buik verandert je houding. Het zogenoemde ‘lichaamszwaartepunt’ schuift verder naar voren, weg van je wervelkolom. Dit zorgt voor een extra belasting voor je rug (denk maar eens aan een 5kg gewicht met gestrekte armen voor je houden of dicht bij je borst: de eerste optie zal al snel zwaarder aanvoelen voor je armen).

Door de gewichtstoename die hoort bij een zwangerschap zal de rug meer gewicht moeten dragen, nog een belasting erbij voor de rug Door het aanleren van een bewuste houding en bewegingen (bukken, tillen etc.) kan je je rug ontlasten.

Verandering van de ademhaling 

De ademhaling wordt door de groeiende baby beïnvloedt: de ingewanden worden letterlijk omhoog gedrukt. Deze drukt vervolgens tegen het middenrif (diafragma). Ook komt dat de ribben als een soort paraplu worden open gedrukt, tevens door de groeiende baby. Deze factoren vormen obstakels voor een normale ademhaling, hierdoor zijn vrouwen geneigd tijdens en soms ook na hun zwangerschap ‘hoog’ te ademen (=alleen je borst beweegt tijdens het ademhalen. De ribben en/of buik bewegen niet mee).

Tijdens een normale ademhaling aan- en ontspant de bekkenbodem, om zo de druk in de buikholte te reguleren. Wanneer er een hoge ademhaling is en het diafragma in een hoogstand blijft staan zal de bekkenbodem in een verkorte positie blijven (= aangespannen). Ook kan het zijn dat je je ademhaling vast houdt wanneer je ergens kracht voor nodig hebt (tillen, opstaan uit een stoel etc. ), hierdoor kan er (onnodige) extra druk komen op de bekkenbodem.

Bekkenpijn tijdens de Zwangerschap

Hormonale veranderingen

Het hormoon relaxine is voor sommigen misschien bekend als een (of dé) oorzaak voor bekkenpijn doordat het alles weker zou maken. Relaxine is veelvuldig onderzocht en in de afgelopen 30 jaar heeft nog niemand een verband tussen relaxine en bekkenpijn kunnen aantonen.


Veelgestelde vragen bij Bekkenpijn 

Moet ik niet naar een bekkenbodemfysiotherapeut omdat ik zwanger ben?

Dit hoeft niet per se. Mogelijk ligt de bron van de klachten niet in het bekken maar in de heupen en/of lage rug (als voorbeeld). Locatie van de pijn hoeft niet direct de oorzaak te zijn.

Onze fysiotherapeuten zullen naar je klacht kijken zoals naar iedere andere klacht en zullen hier eerlijk op oordelen of bekkenbodemfysiotherapie noodzakelijk is en je eventueel doorverwijzen.

Is sporten gevaarlijk tijdens een zwangerschap?

In tegendeel. Er komt steeds meer wetenschappelijk bewijs dat sporten de ernst van je pijnklachten kan verminderen. Door op een gepaste wijze te trainen kan je je lichaam sterk maken/houden om straks je kind te verzorgen, je houding en ademhaling verbeteren én je conditie op pijl te houden.

Team Fit4all kan hier je tips en oefeningen voor geven. Niet alleen onze fysiotherapeuten kunnen jou hierin begeleiden, wij hebben ook twee sportinstructrices die gespecialiseerd zijn in het begeleiden van sportende dames voor, tijdens en na hun zwangerschap (Fit4mama’s, onderdeel van Fitvanuitjezelf)

 

Fysiotherapie bij Bekkenpijn

De fysiotherapeuten van Fit4all kunnen je specifieke tips, oefeningen en een behandeling aanbieden bij bekkenpijn tijdens of na de zwangerschap. Wil je effectief en zo snel mogelijk van je klachten af? Maak dan direct een afspraak via 0343-431111.

Een behandeling bij Fit4all heeft als voordeel dat je;

  • Binnen 24 terecht kan
  • Van vroeg 07.00 tot laat 22.00
  • Behandeld wordt door gespecialiseerde fysiotherapeuten
  • Moderne faciliteiten beschikbaar hebt
  • In onze missie past om jouw pijnvrij te krijgen!

Met verzorgende groet,

Team Fit4all

Terug

Over Fit4all

Wil je goed herstellen van een lichamelijke klacht of (sport)blessure? Wil je gewoon lekker sporten in een toegankelijke, enthousiaste sfeer onder professionele begeleiding en daarbij een ruim aanbod van sportlessen? Of wil je met een lifestyle coach jouw persoonlijke doelen nastreven? Dan ben je bij Fit4all aan het juiste adres! 

De combinatie van Fysiotherapie, Sport en Personal Training maakt ons concept uniek. We streven ernaar om jouw persoonlijke doelstellingen te behalen. Met behulp van onze professionele, innovatieve bewegingszorg & deskundige, persoonlijke trainingsbegeleiding.

Contact


Voor meer informatie bel of mail ons gerust.

0343 - 431111
© 2017 Fit4all | Dit is een website van Krachtig Media
We maken gebruik van cookies om onze website gebruiksvriendelijker te maken. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je ermee instemt. Lees meer.
akkoord »