Bij een zweepslag ontstaat een klein scheurtje in de spier, dit gebeurd vaak door activiteiten die veel kracht vereisen, zoals springen, sprinten of afzetten. Het voelt alsof je met een zweep op de spier bent geslagen, vandaar de naam 'zweepslag'. Soms hoor je een knappend geluid op het moment van de blessure. Door de scheur kunnen bloedvaatjes beschadigd raken, wat leidt tot een bloeduitstorting. Een zweepslag komt het vaakst voor in de kuitspier. De kuit bestaat uit 2 spieren, de gastrocnemeus en de soleus.
Symptomen
Bij een zweepslag kunt u verschillende symptomen ervaren. Een van de eerste signalen is een plotselinge, hevige pijn in de spier. Deze pijn wordt vaak vergezeld door een gevoel alsof er iets in de kuit knapt of alsof iemand tegen uw kuit schopt of slaat. Soms is dit knappen zelfs hoorbaar. De pijn is meestal scherp en stekend, en bevindt zich doorgaans in het midden van de kuit.
Naast de pijn kan de plaats van de scheur erg gevoelig zijn, en lopen is in de eerste dagen na de blessure vaak moeilijk of zelfs onmogelijk. Pogingen om op uw tenen te staan of de kuit te rekken, verergeren de pijn.
Door de scheuring van bloedvaatjes kan de kuit opzwellen en blauwe plekken vertonen. Na enkele dagen kan het bloed naar de enkel of voet zakken, wat resulteert in een gezwollen enkel die een blauwe of gele kleur kan krijgen.
Oorzaak
Een zweepslag kan in elke spier optreden, maar komt het vaakst voor in de kuit. Dit gebeurt meestal wanneer een spier plotseling zwaar belast wordt. Bijvoorbeeld bij snel wegrennen tijdens het hardlopen, bij abrupte bewegingen tijdens voetbal of tennis, bij het afzetten voor een hoge sprong zoals bij volleybal, of bij het fietsen bergopwaarts. Soms kan een zweepslag zelfs ontstaan terwijl iemand gewoon stilstaat of loopt. Het risico op een zweepslag neemt toe naarmate je ouder wordt, vooral boven de 40 jaar, als je al eerder zweepslag hebt gehad of als je gaat sporten zonder dat je spieren goed zijn opgewarmd.
Behandeling
Om de pijn te verminderen kan je de eerste dagen het gebied koelen. Doe dit maximaal 10-15 minuten een aantal keer per dag. Tijdens de eerste dagen tot een week na het letsel is het cruciaal om de spier niet zwaar te belasten. Als je na een paar dagen zonder of met minder pijn kunt bewegen, is de blessure waarschijnlijk licht. Begin dan met lichte enkelbewegingen in alle richtingen en voer voorzichtig rekoefeningen uit. Gebruik een handdoek om de voet naar jezelf toe te trekken tot een lichte rekkende pijn voelbaar is. Verhoog de belasting geleidelijk, totdat de bewegingen weer pijnvrij zijn. Als je na een of twee dagen zonder pijn kunt lopen, is de blessure niet ernstig en zijn verdere maatregelen meestal niet nodig. Bouw sportactiviteiten voorzichtig weer op.
Wanneer een Afspraak Maken?
Als de pijn na een paar dagen niet vermindert of aanhoudt maak dan een afspraak bij de fysiotherapeut. Doe dit ook als het been pijnlijker of dikker wordt. Tijdens de intake zal de fysiotherapeut de oorzaak van de pijn vaststellen. De diagnose kan vaak worden gesteld op basis van het klachtenpatroon en lichamelijk onderzoek. Bij twijfel hebben wij de optie een echo van de kuitspier te maken voor aanvullende informatie.
Behandelmethoden bij Zweepslag
De fysiotherapeut kan verschillende behandelmethoden inzetten om het herstel te bevorderen. Deze kunnen je begeleiden en ondersteunen om de flexibiliteit en kracht van de kuitspier te verbeteren, evenals technieken om de spierbalans te herstellen. Dit doen ze door middel van massage, medical taping, rektechnieken en een individueel opgesteld oefenprogramma. Communicatie met de Fysiotherapeut is essenstieel, het is belangrijk om tijdens de behandelingsperiode goed te communiceren met de fysiotherapeut over de pijn die je ervaart. Na de behandeling kan de kuit tijdelijk pijnlijker zijn. De fysiotherapeut kan de intensiteit van de behandeling aanpassen op basis van jouw feedback.
Zorg ervoor dat je niet te lang met een zweepslag blijft rondlopen zonder behandeling, omdat dit kan leiden tot littekenweefsel in de spier, wat blijvende verzwakking kan veroorzaken. Met begeleiding van een fysiotherapeut zorg je ervoor dat de blessure goed geneest en de kans op herhaling vermindert.
Fysiotherapie bij zweepslag
Bij aanhoudende klachten is het verstandig om professioneel advies te zoeken. Onze gespecialiseerde fysiotherapeuten kunnen je helpen met een effectief behandelplan op maat. De klachten kunnen lijken op die van een (gedeeltelijke) scheur van de achillespees. Bij twijfel is het altijd verstandig om contact op te nemen met een fysiotherapeut.
Neem vandaag nog contact met ons op en maak een afspraak via 0343-431111.
Ons team staat klaar om je te helpen snel weer pijnvrij te bewegen.
Met verzorgende groet,
Team Fit4all