Wat is Draaiduizeligheid (BPPD)

Er zijn twee verschillende vormen van duizeligheid. De eerste is een gevoel van flauwte (‘Ik heb een licht gevoel in mijn hoofd’). De tweede noemen wij draaiduizeligheid of positieduizeligheid. Hierbij ziet je alles om u heen bewegen of draaien.

Andere beschrijven het alsof ze in een wasmachine zitten. In deze blog vertellen wij je meer over duizeligheid. Wilt u meer weten over het gevoel van flauwte? Lees dan dit blog.

Wat is draaiduizeligheid?

Bij draaiduizeligheid is er een verstoring van het evenwichtsorgaan. Deze bevinden zich in beide binnenoren. De evenwichtsorganen zijn er in gespecialiseerd om het draaien van het hoofd te herkennen.

En versnellingen of vertragingen: bijvoorbeeld hard optrekken of remmen in de auto maar ook opstaan vanuit een stoel. Wanneer deze evenwichtsorganen niet goed werken krijgen uw hersenen verkeerde informatie binnen en ervaart je draaiduizeligheid.

Wat is draaiduizeligheid?

Wat is de oorzaak van draaiduizeligheid?

Er zijn meerdere oorzaken mogelijk. De meest voorkomende oorzaak die wij zien in de fysiotherapiepraktijk is BPPD. Dit is een afkorting voor benigne paroxismale positieduizeligheid.

Het evenwichtsorgaan bestaat uit 3 buisjes gevuld met vloeistof. Op de binnenwanden van deze buisjes bevinden zich dunne soepele trilharen. Deze trilharen bewegen mee wanneer de vloeistof door de buisjes heen stroomt. Wanneer de trilharen meebewegen geven ze een signaal/informatie naar de hersenen*.

Bij BPPD bevinden er zich zogenoemde kristallen (of ‘gruis) in de vloeistof van een evenwichtsorgaan (vaak eenzijdig). Deze kristalen kunnen tijdens het opstaan of het draaien van het hoofd tegen de trilharen aan gaan liggen. Zo krijgen de hersenen verkeerde informatie binnen vanuit het evenwichtsorgaan en ervaart je draaiduizeligheid.

*Je kan het zien als een emmer gevuld met water: er zitten hele dunne soepele haren aan de binnenkant van de emmer. Wanneer je de emmer kwartslag draait ‘blijft het water hangen’ terwijl de emmer ten opzichte van het water beweegt. De trilharen bewegen mee door de stroming die in het water ontstaat.

Wat is de oorzaak van draaiduizeligheid?


Bij BPPD ervaart u draaiduizeligheid wanneer je:

 • Jouw hoofd (snel) beweegt
  • Omkijken naar links/rechts
  • Omhoog kijken
  • Van houding verandert
   • Gaan staan vanuit een stoel
   • Omdraaien in bed
   • Vooroverbuigen
   • Etc.

Wanneer je langzaam beweegt treden de klachten vaak niet of in mindere maten op.

Kenmerkend voor BPPD is dat de klachten aanvalsgewijs komen. Zo’n aanval duurt vaak 1 minuut en gaat uit zichzelf over. Tijdens zo’n aanval kunt je zich misselijk voelen en een aanval kan behoorlijk beangstigend zijn.

Symptomen bij BPPD

Behandeling van BPPD

Het beloop van BPPD is gunstig: de klachten duren vaak maximaal 4 weken. De Epley Manoeuvre kan bijdragen aan een snel herstel. Dit is een serie van bewegingen die je samen met jouw fysiotherapeut zal uitvoeren.

Door deze manoeuvre worden de kristallen bewust door de buisjes van het evenwichtsorgaan verplaatst. Door de volgorde en uitvoering van de bewegingen zullen de kristallen uit de buisjes worden ‘gerold’ of oplossen in de vloeistof.

In de afbeelding is te zien hoe de Epley Manoeuvre gaat. In deze video kunt u zien hoe de Epley manoeuvre wordt uitgevoerd. In dezelfde video zit u meteen de Brandt-Daroff oefening, deze kunt u thuis uitvoeren op bed.

 

Kan ik de Epley-manouvre alleen uitvoeren?

Dit kan, echter is het belangrijk om te weten aan welke kant u last heeft van uw evenwichtsorgaan: links of rechts. De uitvoering verschilt namelijk per zijde. Aan de hand van de klachten kan je dit niet onderscheiden, uw fysiotherapeut kan dit onderzoeken tijdens een consult. Nadat dit bekend is kan de fysiotherapeut de Epley-manouvre direct uitvoeren.

Kan de duizeligheid vanuit mijn nek komen?

Ja, er is een vorm van duizeligheidsklachten die vanuit de nek komen. Meer weten? Lees dan dit blog. (link naar cervicogene duizeligheid)

Fysiotherapie bij BPPD

Heeft u na het lezen van deze blog een vermoeden dat je last heeft van BPPD? Of twijfel je of het een andere vorm van duizeligheid kan zijn? De fysiotherapeuten van Fit4all zullen jouw klachten zorgvuldig uitvragen en onderzoeken.

Aan de hand hiervan kunnen wij je specifieke tips, oefeningen en een behandeling aanbieden bij (draai)duizeligheid. Wil je effectief en zo snel mogelijk van je klachten af? Maak dan direct een afspraak via 0343-431111.

Een behandeling bij Fit4all heeft als voordeel dat je;

 • Binnen 24 terecht kan
 • Van vroeg 07.00 tot laat 22.00
 • Behandeld wordt door gespecialiseerde fysiotherapeuten
 • Moderne faciliteiten beschikbaar hebt
 • In onze missie past om jouw pijnvrij te krijgen!

Met verzorgende groet,

Team Fit4all

Terug

Over Fit4all

Wil je goed herstellen van een lichamelijke klacht of (sport)blessure? Wil je gewoon lekker sporten in een toegankelijke, enthousiaste sfeer onder professionele begeleiding en daarbij een ruim aanbod van sportlessen? Of wil je met een lifestyle coach jouw persoonlijke doelen nastreven? Dan ben je bij Fit4all aan het juiste adres! 

De combinatie van Fysiotherapie, Sport en Personal Training maakt ons concept uniek. We streven ernaar om jouw persoonlijke doelstellingen te behalen. Met behulp van onze professionele, innovatieve bewegingszorg & deskundige, persoonlijke trainingsbegeleiding.

Contact


Voor meer informatie bel of mail ons gerust.

0343 - 431111
© 2017 Fit4all | Dit is een website van Krachtig Media
We maken gebruik van cookies om onze website gebruiksvriendelijker te maken. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je ermee instemt. Lees meer.
akkoord »