Heb je last van spanningshoofdpijn? Vaak zorgt dit voor een drukkend en knellend gevoel aan de achterzijde en voorzijde van je hoofd. Kenmerkend is dat het vaak gepaard gaat met een verhoofde spanning in nekspieren.
In een ander blog geven we een korte inleiding over welke soorten hoofdpijn er allemaal zijn. In dit blog richten wij ons specifiek op spanningshoofdpijn, een veel voorkomende soort van hoofdpijn die wij zien in onze praktijk.
*Direct je hoofdpijn laten onderzoeken en/of behandelen? Bel voor een afspraak naar 0343-431111. Onze gespecialiseerde Fysiotherapeuten helpen je graag op weg. We hebben contracten met alle zorgverzekeraars.
Spanningshoofdpijn is een tweezijdige, drukkende of knellende hoofdpijn. Mensen beschrijven vaak een bandgevoel om het hoofd.
De hoofdpijn kan matig tot intens worden ervaren. Deze hoofdpijn kan enkele uren tot dagen duren. Soms kan licht en/of geluid als onprettig worden ervaren. Maar je ervaart geen misselijkheid.
Andere namen voor spanningshoofdpijn zijn aspecifieke hoofdpijn, gewone hoofdpijn en de Engelse naam voor deze hoofdpijn is ‘Tension-type headache’.
In sommige gevallen hebben mensen last van spanningshoofdpijn én hoofdpijn vanuit de nek. (link naar cervicogene hoofdpijn).
De exacte oorzaak van spanningshoofdpijn is helaas vrij weinig bekend. Wel weten wij dat stress, oververmoeidheid, spierspanning en houding de klachten kunnen verergeren en/of in stand kunnen houden.
In deze video legt een van onze fysiotherapeuten uit hoe stress een oorzaak kan zijn van hoofdpijnklachten.
Hoofdpijn wordt officieel chronisch genoemd wanneer je er minimaal 15x per maand last van hebt. In dit geval betekent het woord ‘chronisch’ eerder langdurig: chronisch betekent niet automatisch dat je er nooit meer van af komt.
Bij chronische klachten spelen er vaak meerdere factoren mee bij het in standhouden van de klachten. Hulp vragen aan bijvoorbeeld een fysiotherapeut kan een slimme stap zijn naar een zo spoedig mogelijk herstel.
De fysiotherapeut zal samen met u op zoek gaan naar factoren die uw (eventueel chronische) hoofdpijn kan verergeren en/of in stand houdt. Hebben jullie deze factoren gevonden, dan zal de fysiotherapeut je specifieke tips oefeningen en behandeling geven. Vind de fysiotherapeut bijvoorbeeld spierspanning in de nek?
Dan kunnen deze spieren worden los gemaakt en krijg je oefeningen mee om de spieren soepel te houden. Of stress is een factor die mee speelt? Dan geeft de fysiotherapeut tips en handvaten om beter om te gaan met stressvolle situaties. Dit zijn een paar voorbeelden wat fysiotherapie voor je kan betekenen.
Een behandeling bij Fit4all heeft als voordeel dat je;
Met verzorgende groet,
Team Fit4all