Wat te doen bij Shin Splints
Shin splints is een term die vaak gebruikt wordt om pijn aan het scheenbeen te beschrijven. Dit wordt ook wel springschenen genoemd. De medische benaming voor deze overbelastingsblessure is het mediaal tibiaal stress syndroom (MTSS). Dit verwijs naar een overbelasting aan de binnenkant van het scheenbeen. Deze overbelasting lijdt tot spanning en irritatie op het scheenbeen.
Symptomen van Shin Splints
De symptomen van shin splints zijn te herkennen aan pijnklachten aan de binnenrand van het scheenbeen. Deze pijn treedt op tijdens het sporten of bij verhoogde belasting en verdwijnt bij rust. Naarmate de klachten langdurig aanwezig zijn, blijft de pijn ook in rust. De pijn bevindt zich vooral in het midden of onderaan het scheenbeen en treedt op bij voetafwikkeling. Soms is er ook een lichte zwelling op het scheenbeen te zien.
Oorzaken van Shin Splints
Shin splints worden veroorzaakt door overbelasting, waardoor het een veelvoorkomende aandoening is onder (beginnende) sporters, vooral hardlopers. Wanneer men in korte tijd te veel en te intensief traint, krijgen de spieren van het scheenbeen onvoldoende rust om volledig te herstellen, wat kan leiden tot shin splints.
Daarnaast kan hardlopen op een te harde of ongelijke ondergrond, in combinatie met slecht schoeisel, bijdragen aan de overbelasting van de scheenbeenspieren. Naast externe risicofactoren kan ook een verkeerde stand of beweeglijkheid van de voeten een oorzaak zijn. Een afwijking in de voetstand kan leiden tot overpronatie, waarbij de voeten overmatig naar binnen kantelen. Dit verhoogt de trekkracht op de spieren in het scheenbeen, wat kan resulteren in shin splints.
Behandeling van Shin Splints
De behandeling van shin splints richt zich voornamelijk op het verminderen van pijn en (eventuele) ontsteking, en het bevorderen van herstel. De eerste stap is vaak het tijdelijk verminderen of volledig stoppen van de activiteit die de klachten veroorzaakt. Rust is essentieel om de overbelaste spieren en pezen de tijd te geven om te herstellen. IJs kan worden toegepast op het getroffen gebied om pijn te verminderen.
Daarnaast kunnen ontstekingsremmende medicijnen, zoals ibuprofen, helpen bij het verminderen van pijn en ontsteking, mocht deze aanwezig zijn. Rekoefeningen voor de kuit- en scheenbeenspieren zijn ook belangrijk. Deze oefeningen helpen de flexibiliteit te verbeteren, wat toekomstige blessures kan voorkomen.
Ook massage kan bijdragen aan het herstellen van shin splints. Door de spieren rondom het scheenbeen te masseren, verbeterd de doorbloeding worden en kunnen spierknopen en spanningen worden verminderd. Regelmatige massages kunnen helpen om de spieren soepel te houden en de pijn te verlichten. Een fysiotherapeut kan specifieke massagetechnieken toepassen die gericht zijn op het verminderen van de spanning in de spieren.
Revalidatie Shin Splints
Een fysiotherapeut kan daarnaast specifieke oefeningen en technieken aanbevelen om de spierkracht en stabiliteit in de benen te verbeteren. Ook kan het aanpassen van schoeisel of het gebruik van orthopedische inlegzolen nuttig zijn, vooral als de oorzaak van shin splints een verkeerde voetstand is. Hardlopen op een zachtere ondergrond en het geleidelijk opbouwen van trainingsintensiteit kunnen verdere overbelasting voorkomen.
In ernstige gevallen, waar conservatieve behandelingen niet effectief zijn, kan shockwave-therapie bij dragen aan het herstel. Mocht dit niet baten is wellicht een operatie de oplossing. Echter, met de juiste zorg en aanpassingen kunnen de meeste mensen met shin splints volledig herstellen en hun activiteiten hervatten.
Fysiotherapie bij Shin Splints
Bij aanhoudende klachten is het verstandig om professioneel advies te zoeken. Onze gespecialiseerde fysiotherapeuten kunnen je helpen met een effectief behandelplan op maat. Door de oorzaak van de overbelasting te identificeren en aan te pakken, kunnen we je helpen om snel en effectief te herstellen..
Neem vandaag nog contact met ons op en maak een afspraak via
0343-431111.
Ons team staat klaar om je te helpen snel weer pijnvrij te bewegen.
Met verzorgende groet,
Team Fit4all