Nekhernia? Symptomen en Behandeling

Heeft u uitstralende pijn en/of tintelingen door uw arm heen? Veroorzaken bepaalde bewegingen van de nek pijnscheuten door de arm? Of neemt te pijn toe bij drukverhogende momenten zoals hoesten, niezen of persen? En kunt u uw hoofd maar beperkt draaien richting uw pijnlijke arm? 

Als u meerdere vragen met ‘ja’ heeft beantwoord bestaat de kans dat uw klachten worden veroorzaakt door een hernia in de nek.

*Direct uw hernia klachten laten onderzoeken en/of behandelen? Bel voor een afspraak naar 0343-431111. Onze gespecialiseerde Fysiotherapeuten helpen je graag op weg. We hebben contracten met alle zorgverzekeraars. 

Wat is een Nekhernia

Wat is een nekhernia?

Bij een nekhernia is er sprake van een beklemming van een zenuw in de nek. Dit kan door botuitsteeksels (bijvoorbeeld ten gevolge van artrose) of door een uitpuilende tussenwervelschijf.

De wervelkolom is opgebouwd uit ruggenwervels. Tussen deze ruggenwervels zitten een soort soepel stootkussens: de tussenwervelschijven. Ze worden ook wel discus of disci genoemd. De tussenwervelschijven kunnen gaan uitpuilen, en een zenuw gaan beklemmen. Wanneer een zenuw beklemd wordt kan dat verschillende klachten geven.

Nekhernia Symptomen

Wat zijn de symptomen van een nekhernia?

De klachten bij een nekhernia kunnen verschillen per persoon. De klachten kunnen bestaan uit:

 • Tintelingen in uw arm en/of hand
  • Sommige beschrijven dit als een brandend gevoel
 • Een slapend of dof gevoel in uw arm en/of hand
 • Een pijnlijke en stijve nek
 • Verminderde kracht in uw schouder, arm en of hand

Symptomen Nekhernia

In welk gebied u de klachten ervaart is afhankelijk van welke zenuw(en) er ingeklemd worden in de nek. Hieronder u een afbeelding welke zenuw waar klachten kan geven.

Hoe ontstaat een hernia?

Een nekhernia ontstaat niet door één factor/handeling of specifieke houding. Vaak spelen er meerdere factoren mee en de wetenschap kan geen ‘hoofdverdachte’ aanwijzen. Een nekhernia kan spontaan ontstaan of als gevolg van een ongeluk.

Factoren zoals houding, roken, slechte slaap en stress kunnen een rol spelen (let op: dit is niet altijd en bij iedereen het geval). Kortom: in de meeste gevallen overkomt een nekhernia je (‘Domme pech’).

Nekhernia Klachten

Wanneer men een nekhernia heeft ten gevolge van artrose is de oorzaak duidelijker. In een poging van het lichaam om de beschadigde gewrichtsvlakken te repareren ontstaat nieuwe botvorming. Deze nieuwe botuitsteksels (osteofyten) kunnen de nek belemmeren bij bewegingen en de zenuw(en) die langs de nekwervels lopen inklemmen.

Uitstraling arm door Nekhernia

Operatie nodig bij nekhernia?

Is een operatie noodzakelijk bij een nekhernia? Kort antwoord: nee. 70-90% van de mensen met een nekhernia herstelt volledig met conservatief beleid. Conservatief beleid betekend niet opereren.

Daarom zijn verwachtingen bij een nekhernia zijn positief: de kans is groot dat er geen operatie aan te pas hoeft te komen én de klachten weg zullen gaan. 

Behandel beleid bij nekhernia

De behandeling bestaat vaak uit een conservatief beleid en kan bestaan uit:

 • Voorlichting en adviezen: deze kunnen worden gegeven door zowel de huisarts als de fysiotherapeut.
 • Medicatie ter pijnbestrijding: hierbij kan de huisarts u helpen.
 • Begeleiding bij actief blijven (oefentherapie): hierbij kan de fysiotherapeut u helpen.

Nekhernia Fysiotherapie

Fysiotherapie bij een nekhernia

Zoals hierboven benoemd kan de fysiotherapeut u voorlichten en adviezen geven bij een nekhernia. Hij/zij geeft antwoord op uw vragen over de nekhernia en kan u advies geven welke dingen kunnen bijdragen aan een spoedig herstel.

Mogelijk hebben de pijnklachten geleidt tot gespannen spieren. De fysiotherapeut kan helpen deze spieren los te maken. Door oefentherapie blijven de spieren en gewrichten soepel en sterk.

Als laatste heeft de fysiotherapeut een monitorende rol bij een nekhernia: hij/zij houdt in de gaten of jouw herstel gaat zoals verwacht of dat er aan de bel moet worden getrokken.

Nekhernia Behandeling 

Fysiotherapie bij een nekhernia

De fysiotherapeuten van Fit4all kunnen je specifieke tips, oefeningen en een behandeling aanbieden bij een nekhernia. Wil je effectief en zo snel mogelijk van je hernia af? Maak dan direct een afspraak via 0343-431111.

Een behandeling bij Fit4all heeft als voordeel dat je;

 • Binnen 24 terecht kan
 • Ruime openingstijden: 07.00-22.00
 • Behandeld wordt door gespecialiseerde fysiotherapeuten
 • Moderne faciliteiten tot je beschikking hebt
 • In onze missie is jou pijnvrij te krijgen!

Met verzorgende groet,

Team Fit4all

Terug

Over Fit4all

Wil je goed herstellen van een lichamelijke klacht of (sport)blessure? Wil je gewoon lekker sporten in een toegankelijke, enthousiaste sfeer onder professionele begeleiding en daarbij een ruim aanbod van sportlessen? Of wil je met een lifestyle coach jouw persoonlijke doelen nastreven? Dan ben je bij Fit4all aan het juiste adres! 

De combinatie van Fysiotherapie, Sport en Personal Training maakt ons concept uniek. We streven ernaar om jouw persoonlijke doelstellingen te behalen. Met behulp van onze professionele, innovatieve bewegingszorg & deskundige, persoonlijke trainingsbegeleiding.

Contact


Voor meer informatie bel of mail ons gerust.

0343 - 431111
© 2017 Fit4all | Dit is een website van Krachtig Media
We maken gebruik van cookies om onze website gebruiksvriendelijker te maken. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je ermee instemt. Lees meer.
akkoord »