Knie Artrose

Pijn in uw knie, mogelijk op basis van slijtage? Om te komen tot een goede behandeling is het belangrijk om te begrijpen wat knieartrose precies inhoudt. Hoe een pijnlijke knie met artrose ontstaat en vooral wat je eraan kan doen. In de volksmond wordt er ook wel gesproken over knieslijtage.

Knieartrose komt voor bij 594.000 personen in Nederland. Artrose is de meest voorkomende aandoening van het bewegingsapparaat. Knie artrose wordt ook wel gonartrose genoemd.

*Direct je knie klachten laten onderzoeken en/of behandelen? Bel voor een afspraak naar 0343-431111. Onze gespecialiseerde Fysiotherapeuten helpen je graag op weg. We hebben contracten met alle zorgverzekeraars. 

Knie Artrose

Wat is Knie Artrose?

Het kniegewricht bestaat uit drie delen. Het dijbeen, het scheenbeen en de knieschijf. Deze drie delen zijn bedekt met kraakbeen. Door het kraakbeen is een soepele beweging in het kniegewricht mogelijk.

Bij artrose slijt het kraakbeen doordat deze veelvuldig wordt gebruikt tijdens het bewegen om krachten en schokken op te vangen. Doordat kraakbeen niet uit zichzelf hersteld en naarmate we ouder worden dit steeds meer slijt ontstaan er klachten.

Kenmerkend is een langzaam en wisselend progressief verlies van gewrichtskraakbeen. Naast kraakbeen verlies kunnen ook veranderingen plaatsvinden van zowel het (subchondrale) bot en kan er extra botvorming ontstaan. Het kapsel rondom de knie kan geprikkeld zijn wat leidt tot gewrichtsontsteking.

Er zijn 4 gradaties binnen artrose:

  • Graad 1: Het kraakbeen is zachter en de werking ervan is verminderd. Soms zie je een enkele extra botvorming ontstaan
  • Graad 2: Het kraakbeen vertoont scheurtjes en wordt onregelmatig, er kan meer botvorming ontstaan
  • Graad 3: in het kraakbeen ontstaan groeven of gaten. Vaak zijn de randen van de botuiteinden versleten en aangedaan. De schade gaat nu dieper richting het bot
  • Graad 4: Het kraakbeen is bijna in zijn geheel verdwenen waardoor het onderliggende bot bloot ligt. Er hebben zich grote botuitsteeksels gevormd en is de gewricht speelt zowat in zijn geheel verdwenen.
Oorzaak Knie Atrose

Klachten bij Artrose Knie

Kenmerkend voor artrose is het ervaren van pijn, (ochtend)stijfheid na een langere periode van inactiviteit, zwelling en verminderde bewegelijkheid in de gewrichten. Herkenbaar bij knieartrose is een pijnlijke gezwollen, soms rode en warme knie, ochtendstijfheid minder dan 30 minuten.

Daarnaast kan er sprake zijn van verminderde spierkracht, instabiliteit van de gewrichten en crepitaties (een krakend geluid of gevoel in de knie tijdens bewegen). Één van onze fysiotherapeuten kan u hier goed bij helpen. 

Klachten kunnen leiden tot beperkingen in activiteiten zoals (trap)lopen, gaan zitten en opstaan, werk, vrije tijd en sociale activiteiten. De klachten hoeven niet altijd aanwezig te zijn, er zijn periodes van meer en minder pijn.

Wat is Knie Artrose

Risico factoren

Er is meer kans op knieartrose vanaf een hogere leeftijd (>50 jaar), het is een natuurlijk proces wat plaats vindt bij het ouder worden. Vrouwen hebben een hoger risico op artrose. Daarnaast zijn o.a. een matige spierconditie, overgewicht, een zwaar beroep in het verleden, een trauma en sportbeoefening met name topsport een uitlokkende factor voor knieartrose.

Behandeling van Knie Artrose

Slijtage van kraakbeen is niet terug te draaien. Een gezonde leefstijl zoals voldoende lichamelijke activiteiten en geen overgewicht om verergering te voorkomen is van belang. Oefentherapie onder begeleiding van éên van onze therapeuten kan u hierbij helpen.

De oefentherapie zal gericht zijn op spierversterkende oefeningen, oefeningen gericht op de aerobe capaciteit en functionele oefeningen gericht op het dagelijks leven.

Behandeling Knie Artrose

Fysiotherapie bij Knie Artrose

De Fysiotherapeuten van Fit4all zijn bekend en gespecialiseerd in het behandelen van een pijnlijke knie ten gevolge van knie artrose. Wit u effectief en zo snel mogelijk van uw pijnlijke knie af? Maak dan direct een afspraak via 0343-431111.

Een behandeling bij Fit4all houdt in;

  • Een afspraak vaak binnen 24 uur na aanmelding
  • Ruime afsprakentijden van 07:00-22:00
  • Gespecialiseerde Fysiotherapeuten
  • Optimale revalidatie en sportfaciliteiten
  • Gericht op resultaat en service

Met sportieve groet,

Team Fit4all

Terug

Over Fit4all

Wil je goed herstellen van een lichamelijke klacht of (sport)blessure? Wil je gewoon lekker sporten in een toegankelijke, enthousiaste sfeer onder professionele begeleiding en daarbij een ruim aanbod van sportlessen? Of wil je met een lifestyle coach jouw persoonlijke doelen nastreven? Dan ben je bij Fit4all aan het juiste adres! 

De combinatie van Fysiotherapie, Sport en Personal Training maakt ons concept uniek. We streven ernaar om jouw persoonlijke doelstellingen te behalen. Met behulp van onze professionele, innovatieve bewegingszorg & deskundige, persoonlijke trainingsbegeleiding.

Contact


Voor meer informatie bel of mail ons gerust.

0343 - 431111
© 2017 Fit4all | Dit is een website van Krachtig Media
We maken gebruik van cookies om onze website gebruiksvriendelijker te maken. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je ermee instemt. Lees meer.
akkoord »