Hoofdpijn? Waar het door kan komen!

Hoofdpijn is een veel voorkomende klacht en kan enorm beperkend zijn op ons dagelijks leven. Daarom willen wij er vaak zo snel mogelijk weer van af. Een drukkende band om het hoofd is een van de vele manieren om de hoofdpijn te beschrijven. 

Maar wat kan de oorzaak zijn van je hoofdpijn? Komt het misschien vanuit je nek? Hoeveel soorten hoofdpijn zijn er eigenlijk? Dit zijn een hoop vragen. Meer weten? Lees dan snel verder!

Soorten Hoofdpijn

Er zijn vele soorten hoofdpijn, omdat hoofdpijn vele verschillende oorzaken kan hebben. Zo veel dat er zelfs een speciale richtlijn over is geschreven voor huisartsen!

Voorbeelden van soorten hoofdpijn (dit zijn ze nog niet allemaal!): migraine, spanningshoofdpijn, voorhoofdsholteontsteking, clusterhoofdpijn, hoofdpijn van tanden/kaakgewrichten en cervicogene hoofdpijn (bron van de pijn bevindt zich in de nek).

Maar hoe kan je deze hoofdpijnen van elkaar onderscheiden? De locatie van de hoofdpijn kan al een hoop vertellen. Op de afbeelding laat het rode gebied zien waar je de hoofdpijn ervaart bij de desbetreffende soort hoofdpijn:

TMJ = kaakgewricht                   
Sinus = voorhoofdholte                                                      
 Tension= spanningshoofdpijn                                                      
Neck = cervicogeen

Migraine: Kenmerkend voor migraine is dat je voordat je de hoofdpijn krijgt eerst andere klachten ervaart. Zo kan je bijvoorbeeld last hebben van een aura. Hierbij neem je kleuren en vormen anders waar als normaal. Of je ervaart een dof gevoel en/of tintelingen in je lippen, gezicht en/of hand (eenzijdig). Bij vrouwen kan de menstruatieweek een trigger zijn voor een migraine aanval. Deze vorm van hoofdpijn heeft een kloppende aard, gaat vaak gepaard met misselijkheid en kan ook (veel) licht en geluid ondragelijk zijn. Een migraine aanval duurt vaak 4 tot 72 uur.

Clusterhoofdpijn: Dit is een zeldzame vorm van hoofdpijn. Bij deze hoofdpijn ervaar je een heftige, stekende pijn in of achter het oog. Ditzelfde oog kan gaan tranen, het ooglid kan gaan hangen en je kan aan dezelfde zijde een loopneus hebben. Clusterhoofdpijn kent aanvallen van 15-180 minuten en men krijgt maximaal 8x per dag een aanval.

Omdat wij spanningshoofdpijn en cervicogene hoofdpijn het vaakst in de fysiotherapiepraktijk zien hebben wij er twee aparte blogs over geschreven. Klik hier voor de blog over spanningshoofdpijn en klik hier voor de blog over cervicogene hoofdpijn. Soms deze twee soorten hoofdpijn door elkaar heen. 

Wanneer is mijn hoofdpijn chronisch?

Hoofdpijn wordt officieel chronisch genoemd wanneer je er minimaal 15x per maand last van hebt. In dit geval betekent het woord ‘chronisch’ eerder langdurig: chronisch betekent niet automatisch dat je er nooit meer van af komt.

Bij chronische klachten spelen er vaak meerdere factoren mee bij het in standhouden van de klachten. Hulp vragen aan bijvoorbeeld een fysiotherapeut kan een slimme stap zijn naar een zo spoedig mogelijk herstel.

Wanneer is mijn hoofdpijn chronisch?

Fysiotherapie bij hoofdpijnklachten

De fysiotherapeuten van Fit4all kunnen je specifieke tips, oefeningen en een behandeling aanbieden bij hoofdpijnklachten. Wil je effectief en zo snel mogelijk van je hoofdpijnklachten af? Maak dan direct een afspraak via 0343-431111.

Een behandeling bij Fit4all heeft als voordeel dat je;

  • Binnen 24 terecht kan
  • Van vroeg 07.00 tot laat 22.00
  • Behandeld wordt door gespecialiseerde fysiotherapeuten
  • Moderne faciliteiten beschikbaar hebt
  • In onze missie past om jouw pijnvrij te krijgen!

Met verzorgende groet,

Team Fit4all

Terug

Over Fit4all

Wil je goed herstellen van een lichamelijke klacht of (sport)blessure? Wil je gewoon lekker sporten in een toegankelijke, enthousiaste sfeer onder professionele begeleiding en daarbij een ruim aanbod van sportlessen? Of wil je met een lifestyle coach jouw persoonlijke doelen nastreven? Dan ben je bij Fit4all aan het juiste adres! 

De combinatie van Fysiotherapie, Sport en Personal Training maakt ons concept uniek. We streven ernaar om jouw persoonlijke doelstellingen te behalen. Met behulp van onze professionele, innovatieve bewegingszorg & deskundige, persoonlijke trainingsbegeleiding.

Contact


Voor meer informatie bel of mail ons gerust.

0343 - 431111
© 2017 Fit4all | Dit is een website van Krachtig Media
We maken gebruik van cookies om onze website gebruiksvriendelijker te maken. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je ermee instemt. Lees meer.
akkoord »