Een hamstringblessure verwijst naar verschillende vormen van schade aan de hamstrings. Laatstgenoemde is een groep van drie spieren aan de achterzijde van het bovenbeen: de semitendinosus, semimembranosus en de biceps femoris. Deze spieren zijn essentieel voor het buigen van de knie en het strekken van de heup. Hamstringblessures kunnen in twee categorieën worden onderverdeeld: acute blessures en overbelastingsblessures.
Symptomen Hamstring Blessures
Acute hamstringblessure
- Plotselinge, scherpe pijn aan de achterzijde van het bovenbeen.
- Zwelling en blauwe plekken, vaak binnen enkele uren na het letsel.
- Spierzwakte, wat kan resulteren in moeite met het buigen van de knie of het strekken van de heup.
- Lopen of staan lastig is lastig
Overbelastingshamstringblessure
- Pijn aan de achterzijde van het bovenbeen, variërend van dof tot scherp, afhankelijk van de ernst van de overbelasting.
- De pijn heeft zich opgebouwd over een langere periode
- Stijfheid en stramheid, vooral merkbaar na rust of bij het opstaan in de ochtend.
- Zwelling en gevoeligheid in het getroffen gebied.
- Spierzwakte, met als gevolg een verminderd vermogen om de knie te buigen of de heup te strekken.
- Pijn tijdens activiteiten zoals hardlopen, springen of plotselinge bewegingen, die kan verergeren of verminderen tijdens de activiteit.
- Verminderde flexibiliteit, waardoor het strekken of buigen van het been zonder pijn moeilijk is.
- Spierkrampen
Oorzaken
Hamstringblessures ontstaan meestal door overbelasting of plotselinge bewegingen, zoals: Snelle acceleratie of vertraging, bijvoorbeeld tijdens het sprinten of abrupt stoppen. Onvoldoende warming-up, waardoor de spieren kwetsbaarder worden. Ongelijke spierkracht, waarbij de quadriceps (spieren aan de voorzijde van het bovenbeen) sterker zijn dan de hamstrings. Vermoeidheid, omdat vermoeide spieren minder goed schokken kunnen opvangen en daardoor gevoeliger zijn voor blessures.
Behandeling
De behandeling van een hamstringblessure hangt af van de ernst van het letsel. De eerste week wordt aangeraden om: Rust te houden, vermijd activiteiten die pijn veroorzaken. Te ijzen, breng ijs aan op het getroffen gebied om zwelling en pijn te verminderen. (Eventueel)compressie, gebruik een elastisch verband om de zwelling te beheersen. Hoogte, houd het been omhoog om de zwelling te verminderen. Pijnstillers, Over-the-counter medicijnen zoals ibuprofen kunnen helpen bij het beheersen van pijn en ontsteking.
Wanneer de klachten aanhouden kan je het beste contact opnemen met een fysiotherapeut. Deze kunnen je begeleiden en ondersteunen om de flexibiliteit en kracht van de hamstrings te verbeteren, evenals technieken om de spierbalans te herstellen. Hierbij helpen ze bij een geleidelijke terugkeer naar de gewenste activiteit om herhaling van de blessure te voorkomen.
In ernstige gevallen, zoals een volledige spierscheur, is alleen fysiotherapie niet toereikend. Bij fit4all hebben we de optie om een echo te maken, indien er een volledige spierscheur wordt geconstateerd kunnen zij ervoor kiezen jou door te verwijzen voor een (eventuele) chirurgische ingreep.
Fysiotherapie bij Hamstring blessure
Onze gespecialiseerde fysiotherapeuten kunnen je helpen met een effectief behandelplan op maat. Zodat jij je (sport)activiteit kan hervatten. Bij twijfel is het altijd verstandig om contact op te nemen met een fysiotherapeut.
Neem vandaag nog contact met ons op en maak een afspraak via 0343-431111.
Ons team staat klaar om je te helpen snel weer pijnvrij te bewegen.
Met verzorgende groet,
Team Fit4all