Achillespees Pijn

Achillespees pijn en wil je hier snel van af? Een pijnlijke achillespees is vaak goed te behandelen met een persoonlijk afgestemd behandelplan en specifieke achillespees oefeningen.

Om te komen tot een goede behandeling is belangrijk om te begrijpen wat een achillespees pijn precies inhoudt. Hoe een pijnlijke hiel ontstaat en vooral wat je eraan kan doen.

*Direct je achillespees klachten laten onderzoeken en/of behandelen? Bel voor een afspraak naar 0343-431111. Onze gespecialiseerde Fysiotherapeuten helpen je graag op weg. We hebben contracten met alle zorgverzekeraars. 

Achillespees Ontsteking

Pijnlijke achillespees

Als we spreken over een pijnlijke achillespees bedoelen we in de volksmond een “achillespees ontsteking”. In de fysiotherapie spreken we dan over een achillespees tendinopathie. Vrij vertaald betekend ook wel een aandoening (pathie) van de pees (tendon).

Kenmerkende klachten en symptomen bij achillespees pijn zijn;

 • Pijnlijke achillespees meestal op 1,5 tot 7 cm vanaf de hak (calcaneus)
 • Voelbare verdikking van de achillespees
 • Langzaam ontstane pijn in de achillespees
 • Eerst bij belasting, maar later vaak ook in rust
 • Ochtendstijfheid
 • Startproblemen
Pijnlijke Achillespees

Achillespees ontsteking

In de volksmond wordt vaak gesproken over een achillespees ontsteking. Dit is echter niet helemaal juist. Er is namelijk meer sprake van een degeneratief proces in plaats van een ontstekingsproces. Dat wil zeggen dat de kwaliteit van de achillespees is verminderd in plaats van ontstoken.

Uit onderzoek blijkt dat de verdikking namelijk vooral wordt gevormd door microscopische veranderingen van de achillespees die zorgen voor de verdikking. Microscopische veranderingen die ervoor zorgen dat de vezels in de pees (collageen) hun onderlinge samenhang verliezen. Hierdoor kan zich bijvoorbeeld vetneerslag en kalkvorming zich ophopen.

Wat heb je aan deze informatie? Uit deze informatie maken we op dat de achillespees voordat die pijnlijk werd al van ‘minder goede’ kwaliteit was. Plus, dat daarbij de achillespees pijn zich over de tijd heeft gevormd.

Achillespees Ontsteking Behandeling

Behandeling pijnlijke achillespees

Er zijn in de behandeling van een pijnlijke achillespees drie belangrijke pijlers. De eerste pijler is het advies en strategie van relatieve (sport) rust. De tweede pijler heeft betrekking op de behandeling waarbij specifieke achillespees oefeningen centraal staan. De derde pijler is gericht op het elimineren van herstel belemmerende factoren.

Relatieve (sport)rust

Het is aan te raden om sportactiviteiten die een hoge piekkrachten op de achillespees teweegbrengen worden verminderd, zoals bijvoorbeeld hardlopen, sprinten en springen. Daarbij kunnen de activiteiten teruggebracht naar lage piekkrachten zoals zwemmen, fitness, fietsen of wandelen (i.p.v. hardlopen).

Afhankelijk van het beloop is het verstandig de (sport)activiteiten aan te passen. Hierbij zouden de symptomen als evaluatie gebruikt kunnen worden zoals;

 • Pijn tijdens inspanning,
 • Pijn vóór en/of na inspanning,
 • Ochtendstijfheid en startpijn.

 Achillespees Fysiotherapie

Achillespees oefeningen

Specifieke oefeningen bij een achillespeesblessure vormen de basis van de therapie. Hierbij zijn zogenaamde excentrische oefeningen het meest effectief in de behandeling van achillespees pijn. Het accent van excentrische oefeningen zijn gericht op verminderen van de verdikking en verbeteren van de kwaliteit van het peesweefsel.

Bij het doen van de achillespees oefeningen zijn een aantal aandachtspunten van belang. Het is als eerste goed om te weten dat tijdens de oefening de achillespees pijn kan optreden of toenemen. Tijdens de oefening is het goed om;

 • Eigen startniveau te bepalen
 • De intensiteit geleidelijk op te bouwen
 • De oefeningen minimaal 3x per week uit te voeren

Elimineren herstel belemmerende factoren

Na het tijdelijk aanpassen van de (sport)belasting op de achillespees en het starten van specifieke achillespees oefeningen. Is het zinvol om verdere mogelijke belemmerende factoren in kaart te brengen.

Een veel voorkomende oorzaak en belemmerende factor voor herstel is de aanwezigheid (in het verleden) van een andere blessure. Het in kaart brengen van andere blessures en bijbehorende behandeling is daarbij een wezenlijk onderdeel van het behandelplan.

Achillespees pijn Behandeling

Achillespees behandeling

Een Fysiotherapeut is bij uitstek geschikt om een volledig behandelplan op te stellen bij achillespees pijn. Ondanks dat een achillespeesblessure soms lang kan duren. Blijkt Fysiotherapie een effectieve manier te zijn om het herstel te versnellen.

De Fysiotherapeuten van Fit4all zijn bekend en gespecialiseerd in het behandelen van pees klachten waaronder de achillespees. Wil je effectief en zo snel mogelijk van je achillespees af? Maak dan direct een afspraak via 0343-431111.

Een behandeling bij Fit4all houdt in;

 • Een afspraak vaak binnen 24 uur na aanmelding
 • Ruime afsprakentijden van 07:00-22:00
 • Gespecialiseerde Fysiotherapeuten
 • Optimale revalidatie en sportfaciliteiten
 • Gericht op resultaat en service
Met sportieve groet,

Team Fit4all
Terug

Over Fit4all

Wil je goed herstellen van een lichamelijke klacht of (sport)blessure? Wil je gewoon lekker sporten in een toegankelijke, enthousiaste sfeer onder professionele begeleiding en daarbij een ruim aanbod van sportlessen? Of wil je met een lifestyle coach jouw persoonlijke doelen nastreven? Dan ben je bij Fit4all aan het juiste adres! 

De combinatie van Fysiotherapie, Sport en Personal Training maakt ons concept uniek. We streven ernaar om jouw persoonlijke doelstellingen te behalen. Met behulp van onze professionele, innovatieve bewegingszorg & deskundige, persoonlijke trainingsbegeleiding.

Contact


Voor meer informatie bel of mail ons gerust.

0343 - 431111
© 2017 Fit4all | Dit is een website van Krachtig Media
We maken gebruik van cookies om onze website gebruiksvriendelijker te maken. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je ermee instemt. Lees meer.
akkoord »