Achillespees Gescheurd?! Diagnose en Behandeling!

Heb je last van een plotselinge, hevige pijn in je hiel of onderbeen? Dit kan wijzen op een gescheurde achillespees, ook wel een achillespeesruptuur genoemd. Deze ernstige blessure treedt vaak op tijdens sportactiviteiten of plotselinge bewegingen.

*Direct je achillespees laten onderzoeken en/of behandelen? Bel voor een afspraak naar 0343-431111. Onze gespecialiseerde fysiotherapeuten helpen je graag op weg. We hebben contracten met alle zorgverzekeraars.

Wat is een Gescheurde Achillespees?

Een gescheurde achillespees is een gedeeltelijke of volledige scheur van de pees die de kuitspier met de hiel verbindt. Deze blessure ontstaat vaak door een intense of onverwachte kracht, zoals bij springen of sprinten. De pees kan verzwakt zijn door eerdere overbelasting of degeneratie.

Symptomen van een Gescheurde Achillespees

 • Plotselinge, scherpe pijn in de hiel of onderbeen
 • Gevoel alsof iemand een trap tegen de kuit geeft
 • Zwelling en verkleuring rond de pees
 • Moeite met op de tenen staan of lopen
Achillespees Gescheurd

Test of je Achillespees Gescheurd is!

Een fysiotherapeut of arts kan goed en snel beoordelen of je achillespees gescheurd is. Op basis van bovenstaande symptomen en lichamelijk onderzoek. De Thompson test en palpatie van de achillespees zijn de meest gebruikte testen om een achillespees scheur vast te stellen of uit te sluiten.
 • Thompson Test: Ga op je buik liggen met je voeten over de rand van een bed. Knijp in je kuitspier. Als je voet niet beweegt, is de kans groot dat de achillespees gescheurd is.
 • Fysiek Onderzoek: Een fysiotherapeut of arts kan voelen naar een gapende opening in de pees en testen hoe goed je op je tenen kunt staan.
 • Echografie: Wanneer er enige twijfel ontstaat, of een gedeelteijke achillespees scheur is kan een fysiotherapeut echografisch onderzoek uitvoeren. 
Gescheurde Achillespees Test

Behandeling Gescheurde Achillespees

De behandeling is afhankelijk of er sprake is van een volledige of partiele scheur. Wanneer er is vastgesteld of een vermoeden is op een volledige achillespees ruptuur is bezoek aan een orthopeed meer dan raadzaam. Een orthopeed kan na inventarisatie van het letsel bepalen of een conservatieve (zonder operatie) of operatieve behandeling het meest passend is. 

Conservatieve Behandeling 

 • Gipsimmobilisatie: De voet wordt in een spitse stand gegipst om de pees te laten genezen of er wordt een brace aangemeten.
 • Functionele Behandeling: Na een korte periode van gips kan een brace worden gebruikt die beweging mogelijk maakt, terwijl de pees verder heelt.
 • Fysiotherapie: Na immobilisatie helpt fysiotherapie bij het herstellen van kracht en mobiliteit. Een gepersonaliseerd behandelplan zorgt voor een effectief herstel.

Operatieve Behandeling

 • Hechten van de Pees: Chirurgische ingreep waarbij de gescheurde uiteinden van de pees weer aan elkaar worden gehecht. Dit is vaak nodig bij volledige rupturen.
 • Postoperatieve Revalidatie: Na de operatie is fysiotherapie essentieel om de mobiliteit en kracht van de voet en het onderbeen te herstellen. Dit omvat oefeningen en een gepersonaliseerd revalidatieprogramma.
Achillespees Gescheurd Behandeling

Fysiotherapie bij een Gescheurde Achillespees

Bij een gescheurde achillespees is het essentieel om professioneel advies te zoeken. Onze gespecialiseerde fysiotherapeuten kunnen je helpen met een effectief behandelplan op maat en de juiste stappen. Het bepalen of stellen van een juiste diagnose of dat de achillespees is gescheurd is een essentiele eerste stap naar een goed herstel. 

Neem vandaag nog contact met ons op en maak een afspraak via 0343-431111.

Ons team staat klaar om je te helpen snel weer pijnvrij te bewegen.

Met verzorgende groet,

Team Fit4all

Terug

Over Fit4all

Wil je goed herstellen van een lichamelijke klacht of (sport)blessure? Wil je gewoon lekker sporten in een toegankelijke, enthousiaste sfeer onder professionele begeleiding en daarbij een ruim aanbod van sportlessen? Of wil je met een lifestyle coach jouw persoonlijke doelen nastreven? Dan ben je bij Fit4all aan het juiste adres! 

De combinatie van Fysiotherapie, Sport en Personal Training maakt ons concept uniek. We streven ernaar om jouw persoonlijke doelstellingen te behalen. Met behulp van onze professionele, innovatieve bewegingszorg & deskundige, persoonlijke trainingsbegeleiding.

Contact


Voor meer informatie bel of mail ons gerust.

0343 - 431111
© 2017 Fit4all | Dit is een website van Krachtig Media
We maken gebruik van cookies om onze website gebruiksvriendelijker te maken. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je ermee instemt. Lees meer.
akkoord »